RSS FeedAdauga la favorite

Referat Galileo Galilei

Preview Galileo Galilei

GALILEO GALILEI (1564-1642)
Galilei, mare invatat italian, astronom, fizician, mecanician, este unul din fondatorii stiintelor exacte ale naturii. Impreuna cu astronomul german Johanes Keppler au initiat revolutia stiintifica care a inflorit din munca fizicianului englez Sir Isaac Newton. Contributia sa de baza a fost in astronomie:folosirea telescopului pentru observarea si descoperireapetelor solare , muntiisi vaile lunare, cei patru sateliti a planeti Jupiter si fazel lui Venus.In fizica a descoperit legea caderii corpurilor si iscarea balistica.In istoria culturii Galileo este ca un simbol al luptei impotriva autoritatilor, pentru libertate.
Galileo s-a nascut langa Pisa pe 15 februarie,1564. Tatal sau Vicenzo Galilei a jucat un rol important in revolutia muzicala din polifonia medievala pentru modulatia armonica.Cand Vicenzo a vazut teoria rigida a gasit noi forme in muzica, iar cel mai mare fiu al sau a venit sa vada teoria fizicianului Aristotel, limitand cercetarea stiintific. Galileo a fost invatat de calugarii din Villa Vollombsa si a intrat la universitatea din Pisa in 1581 pentru a studia medicina. Curand el s-a transferat la fizica si matematica, parasind universitatea fara diploma in 1585. Intr-un timp el a dat meditatii private si a scris despre miscarile hidrostatice si naturale, dar nu a publicat nimic. In 1589 a devenit profesor de matematica la Pisa, unde a aratat studentilor sai eroarea lui Aristotel, care credea ca viteza caderii este proportionala cu greutatea caderii celor doua obiecte, cu mase diferite, simultan. Contractul sau nu a fost reinoit in 1592, probabil ca i-a contrazis pe profesorii discipoli a lui Aristotel.In acelasi an a fost numit catedrei de matematica la Universitatea din Padeea unde a ramas pana in 1610.
La Padeea Galileo a inventat o masina de calcul pentru solutiile practice in problemele matematice.A schimbat speculatiile fizice la masuritori exacte;a descoperit legile caderii corpurilor si traiectoria p...

Informatii:

Nume: Galileo Galilei

Categorie: Fizica

Data adaugarii: 27.11.2008 15:35

Afisari: 3649

Etichete: galileo, galilei

Descarcari: 86

Nota: 8.5 / 10 - 2 voturi

Advertisment
Feedback