Referat - Fenomene termice

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
735
Etichete
fenomene, termice
Descarcari
361
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Fenomene termice

Difuzia
Fenomenul de patrundere a moleculelor unui corp prinre moleculele altui corp, fara interventia unei forte exterioare se numeste difuzie.
Calorimetrie
2.1 Temperatura
Proprietatii unui corp de a avea o anumita stare de incalzire i se asociaza marimea fizica scalara numita temperatura. Temperatura este o marime fizica de stare.
Unitati de masura : - Kelvin(K)
Celsius(©C) T(K)=t(©C)+273,15
Fahrenheit(©F)
Instrumente de masura pentru temperatura: termometrul.
2.2 Caldura.
Trecerea unui corp dintr-o stare de incalzire in alta stare de incalzire, in urma contactului termic cu un alt corp este caracterizata de marimea fizica numita caldura(Q).
Unitate de masura : joule(J)
2.3 Conductoare si izolatoare
Un corp care interactioneaza foarte incet cu mediul exterior se numeste isolator termic.
2.4 Calorimetrul
Un invelis (perete) care nu permite corpurilor din interior sa interactioneze termic cu exteriorul, este un izolator perfect. In realitate nu exista un izolator perfect. O foarte buna izolare termica se poate realize cu ajutorul calorimetrului.
Daca in calorimetru se introduc doua corpuri cu temperaturi diferite, in procesul de realizare a echilibrului termic, caldura cedata(Qced)de corpul cu temperatura mai mare este egala cu caldura absorbita(Qabs)de corpul cu temperatura mai mica.
Ecuatia calorimetrica Qced=Qabs
Calorimetria este capitolul fizicii care se ocupa cu studiul caldurii primite sau cedate de un corp.
2.4.1 Coeficienti calorici
Coeficientii calorici sunt marimi fizice care stabilesc legatura dintre caldura primita(cedata) de un corp si variatia temperaturii lui.


2.4.2 Caldura specifica
Caldura specifica (c) este marimea fizica numeric egala cu caldura necesara pentru a varia temperatura unitatii de masa dintr-un corp cu un grad.

2.4.3 Capacitatea calorica
Capacitatea calorica (C) este marimea fizica numeric egala cu caldura necesara pentru a varia temperatura unui corp cu un grad.

C


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org