Referat - Microscopul electronic

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 8 ani
Afisari
2575
Etichete
microscopul, electronic
Descarcari
634
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Microscopul electronic
Un microscop electronic este un tip de microscop care folosește electroni pentru a ilumina specimenul și a crea o imagine mărită a acestuia. Microscoapele electronice au rezoluție superioară microscoapelor cu lumină, și pot mări de mult mai multe ori imaginea. Unele microscoape electronice ajung să mărească de 2 milioane de ori, pe când cele mai bune microscoape cu lumină măresc de 2 000 de ori.
Microscopul electronic utilizeaza lentile electrostatice si electromagnetice pentru a controla fasciculul de electron astfel incat sa fie focusat pe formarea unei imagini clare. Aceste lentile sunt analoage, de asemenea, dar diferite de lentilele de sticle ale unui microscop optic, care formeaza imaginea marita prin focusarea luminii catre si prin specimen.

Istoria microscopului electronic
Oportunitatea dezvoltării unor microscoape electronice se naște în 1924, odată cu emiterea, de către fi zicianului francez Louis de Broglie (1892–1987), a teoriei că „orice particulă în mișcare are o undă asociată”. Astfel se pun bazele unui nou domeniu al fi zicii: mecania undelor. Datorită lungimi de undă mai scurte a electronilor, microscopul electronic furnizează o rezoluţie mult mai bună decât cele optice sau fotonice
Primul microscop electronic a fost construit, in 1931, de catre Ernst Ruska (1906-1988), un inginer si profesor universitar german, iar principiile care stau la baza prototipului se gasesc si la microscoapele electronice moderne. Ruska a inteles ca lungimile de unda ale electronilor sunt mult mai scurte decat lungimile de unda ale luminii si a crezut ca, daca ar putea sa gaseasca o modalitate de a aplica aceste cunostinte, ar putea crea un microscop mult mai puternic. Impreuna cu Knoll, el a construit prima lentila electromagnetica, cu ajutorul careia a concentrat un fascicul de electroni pe o sursa, in locul iluminatorului, pentru a crea o imagine marita.
Reinhold Rudenberg, directorul de cercetări al companiei Siemens, a patentat microscopul electronic în 1931, deși Siemens nu făcea cercetări în domeniul microscoapelor electronice la acea vreme. În 1937 Siemens a început să-i finanțeze pe Ruska și pe Bodo von Borries pentru dezvoltarea unui microscop electronic. Siemens l-a angajat și pe fratele lui Ruska, Helmut să lucreze la aplicații, în particular cu specimene biologice.
În 1938 Manfred von Ardenne (1907–1997) construiește microscopul electronic de transmisie cu baleiaj sau Scanning TEM (STEM) și ulterior un microscop electronic universal (M von Ardenne and D Beischer, 1940). STEM este un tip de microscop de transmisie în care un fascicul foarte subţire de electroni baleiază proba de cercetat, iar imaginea este formată cu ajutorul electronilor împrăștiaţi la unghiuri mari. Acest tip de microscop electronic este potrivit pentru analiza chimică a probei întrucât fasciculul incident, în urma interacţiei cu proba, generează radiaţii X și o sumă de alte semnale care pot fi colectate și analizate.

Cum functioneaza un microscop electronic?
Microscopul electronic concentreaza fascicule de electroni energetici pentru a examina obiecte pana la scara nano. El foloseste aceleasi principii care stau la baza microscopului optic, doar ca, in locul fotonilor sau a particulelor de lumina, se concentreaza electroni, particule situate pe partea exterioara a atomilor, pe un obiectiv.
Printre diferentele suplimentare se numara modul de preparare a probelor inainte de a fi plasate in camera de vid, pentru aceasta folosindu-se electromagneti elicoidali in locul lentilelor din sticla. In plus, ca sursa de electroni, se foloseste un pistol termionic.




Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org