Referat - Motoare cu aburi

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
371
Etichete
motoare, aburi
Descarcari
245
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Dragomir Radu Aurelian
cls a VI-a C
ION JALEA nr 24



Energia aburilor inca mai aigura o mare parte din energia folosita in prezent.Chiar si cele mai avansate reactoare nucleare sunt doar simple surse de caldura care transforma apa in aburi pentru a actiona turbine legate la gene tatoare de electricitate.
Prima masina cu aburi a fost in ventata in secolul I e.n. de catre inginerul gec Heron din Alexandria. O sfera goala pe dinauntru era pivotata pe doua tuburi prin care treceau aburii dintr-un mic fierbator. Aburii umpleau sfera si ieseau prin tevi dispuse in parti opuse ale acesteia. Jeturile de aburi care tasneau determinau sfera sa se roteasca. Totusi, in ciuda faptului ca era o inventie interesanta, masina nu servea unui scop util.
Prima masina cu aburi cu utilitate practica a fost inventata in 1698 de un inginer englez pe nume Thomas Savery. Aburul dintr-o camera era racit pana se condensa si forma o cantitate mica de apa.Reducrea mare a volumului producea un vid partial, care era folosit pentru a absorbi apa din minele de carbuni.


Forta pistonului

La masina inventata de inginerul englez Thomas Newcomen, in jurul anului 1710, aburii impingeau un piston in sus printr-un cilindru.Apoi cilindrul era racit pentru a condensa aburii, si pistonul era tras in jos.Condensarea aburilor reducea presiunea din cilindru, astfel incat presiunea atmosferica era suficienta pentru a impinge pistonul in jos.Din acest motiv, Newcomen isi numea masina cu aburi “atmosferica”.Ea era folosita pentru a pune in functiune pompe de mina.Desi s-a dovedit mult mai eficienta decat sistemul lui Savery, masina lui Newcomen era extrem de inceata si ineficace.Aceasta pentru ca dupa racirecilindrul trebuia incalzit pentru a produce din nou aburii necesari care sa impinga pistonul in sus.Astfel aburii s-ar fi condensat instantaneu.




Miscarea rotativa

Majoritatea primelor masini cu aburi produceau o miscare alternativa (de “dute-vino”) prin


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org