Referat - Noi descoperiri despre lumina

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
391
Etichete
noi, descoperiri, despre, lumina
Descarcari
262
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Noi viziuni asupra luminii




Optica este acea parte a fizicii care se ocupa cu studiul luminii si a fenomenelor luminoase.
Clasic se admite ca lumina se propaga pe trasee rectilinii. Purtatorul material al luminii este fotonul. Fotonul se deplaseaza în vid cu viteza constanta de 300 000 km/s valoare cunoscuta înca din secolul 19 dupa experienta clasica a lui Fresnell. Multa vreme s-a considerat ca aceasta este maximum care poate fi atins în actualul Univers.
Numai ca nu este sigur ca viteza luminii nu poate fi depasita. Teoria Relativitatii largite a lui Einstein fixeaza aceasta limita, dar precizeaza ca, din punct de vedere al comportamentului fata de ea se poate lua în discutie existenta a doua clase de copuri. În prima clasa se includ corpurile care nu pot sa o depaseasca asa cum sunt corpurile pe care ne-am obisnuit sa le cunoastem : fiinte vii, vehicule, corpuri ceresti, atomi, elemente subatomice, e.t.c. Despre cea de-a doua clasa momentan doar se banuieste ca exista. Ea ar contine corpurile numite tahioni ( de la grecescul „tachos” care înseamna rapid) care au proprietatea de a se deplasa cu viteze supraluminice. Existenta acestora din urma este în perfecta concordanta cu ecuatia lui Einstein. Dar nu este sigur ca ele exista în realitate. Nici o experienta umana nu le-a înregistrat înca. Daca vor fi ele descoperite vreodata este o problema a viitorului.
Dar daca vor fi descoperite se va ajunge în ciudata situatie a calatoriei înapoi în timp. De aici decurge o interesanta problema legata de posibilitatea influentarii propriei existente prin modificarea primelor momente ale acesteia. Un principiu numit „principiu al cenzurii cosmice” ar rezolva problema. Acest principiu ar consta în aceea ca cei autorizati sa efectueze asemenea calatorii sa fie obligati sa se rezume numai la statutul de observator.

Asa cum am mentionat mai sus, viteza luminii a fost considerata pentru foarte multa vreme si constanta. Daca ea poate fi cu greu depasita si nu de c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org