Referat - Premii Nobel de-a lungul timpului

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
343
Etichete
premii, nobel, dea, lungul, timpului
Descarcari
249
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Nicolaas BLOEMBERGEN
(n. 1920)
Fizician american de origine olandezâ, laureat al premiului Nobel în 1981, împreunâ cu A.L. Schawlow si K.M. Siegbahn

S-a nascut la 11 martie 1920 în Dordrecht, Olanda.
Ajuns, îri S.U.A., profesor de fizica aplicata la Universitatea Harvard, devine cunoscut pentru cercetarile sale privind pompajul în maseri, rezonanta magnetica nucleara, rezonanta feromagnetica. Premiul Nobel pentru fizica i s-a atribuit în 1981 în special pentru lucrarile sale teoretice si experimentale în domeniul opticii neliniare.
Optica neliniara este un domeniu nou, care se ocupa cu studiul propagarii luminii în medii al caror indice de refractie nu este con-stant, ci depinde de intensitatea fasciculului de lumina ca urmare a interactiunii dintre undele de lumina si electronii optici ai mediului. Aceasta influenta se datoreaza oscilatiilor componentei electrice a câmpului electromagnetic si, cum intensitatea luminii este proportionala cu patratul amplitudinii vectorului câmp electric (I -~ E2), expresia indicelui de refractie se poate scrie sub forma:
n=n0 +c~E2+...
unde o este un coeficient de proportionalitate a carui valoare este mica. Daca lumina are o intensitate mica, o E2 este neglijabil si indicele de refractie n no se poate considera constant (cazul opticii liniare).
Daca se utilizeaza un fascicul laser de putere, inf1uenta sa asupra indicelui de refractie devine sesizabila si intram deja în domeniul opticii neliniare (n este variabil). Cercetarile experimentale în acest domeniu au început abia dupa aparitia laserelor de putere.
Contributia profesorului N. Bloembergen la dezvoltarea opticii neliniare consta în studii referitoare la teoria polarizarii neliniare, lucrari teoretice si experimentale privind fenomenele ondulatorii la granita mediilor neliniare, studiul inf1uentei radiatiei laser asupra generarii armonicelor optice si a difuziei combinate fortate si altele.

Arthur Leonard SCHAWLOW
(n. 1921)
Fizician american, laureat al premiului Nobel


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org