Referat - Presiunea

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
384
Etichete
presiunea
Descarcari
208
Nota
0 / 10 - 0 voturi






Simbolul presiunii: p
Presiunea este o consecinta a gravitatiei: un obiect solid exercita o presiune asupra suportului pe care se afla. În schimb, un obiect scufundat într-un recipient continând un fluid va fi supus presiunii exercitate de acest fluid.
Pasii unui drumet pe zapada vor lasa urme adânci dar daca el este încaltat cu niste rachete urmele lasarte vor fi mai putin adânci.
Presiunea se defineste ca fiind ,, raportul dintre forta de apasare si suprafata de contact’’.
Forta de apasare se masoara în newtoni (N), suprafata de contact în metri patrati (m(), deci presiunea se va masura în newtoni pe merti patrati (N/m(): aceasta unitate de masura se mai numeste si pascal (Pa).
Presiunea hidrostatica este presiunea exercitata de un lichid asupra unui corp.
Spre deosebire de obiectele solide, fluidele (gaze si lichide) nu au forma proprie: ele iau forma recipientului în care se afla. Ele exercita astfel o presiune nu numai asupra fundului recipientului ci si asupra peretilor interiori ai acestuia. Datorita apasarii fluidului aceasta presiune este mai ridicata la fundul recipientului.
Presiunea creste proportional cu adâncimea iar pasionatii de scufundari marine cunosc acest lucru: cu cât coboara mai mult, cu atât presiunea pe care trebuie sa o suporte este mai mare.
Presiunea hidrostatica se masoara cu ajutorul manometrului.
Un obiect care e scufundat într-un lichid este supus la presiuni din toate directiile. Presiunile laterale se echilibreaza reciproc dar pe verticala presiunea de jos este mai mare decât cea din capatul opus al obiectului: în consecinta acesta va fi împins în sus;el va urca pâna când aceasta forta de presiune se va echilibra cu greutatea lui.
Principiul lui Arhimede spune ca : ,, Orice corp scufundat într-un lichid sufera o împingere ascendenta pe verticala, egala cu greutatea lichidului dislocat’’.
Matematiceanul Blaise Pascal a descoperit un alt principiu care spune: ,, Atunci când un lichid închis într-un recipient


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org