Referat - Thomas Alva Edison

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
500
Etichete
thomas, alva, edison
Descarcari
273
Nota
0 / 10 - 0 voturi

THOMAS ALVA EDISON


Thomas Alva Edison nascut in 11 februarie 1847 si moare la 18 octombrie 1913. A fost un important inventator si om de afaceri american a sfarsitului de secol XIX si inceput de secol XX. A fost cunoscut ca "Magicianul din Menlo Park", fiind si cel mai prolific inventator al timplui prin aplicarea pracitica a descoperirilor stiintifice 1903 brevete. Este un autodidact, insa acest lucru nu l-a impiedicat sa realizeze inventii in domeniul electricitatii(becul cu filament), telefoniei, al sistemuluide transmisie multipla a teleframelor, inregistrarii mecanice a sunetului (fonograful) si cinematografiei.

Pentru meritele sale," Academia Americana de Arte si Stiinta" ii acorda in anul 1895 "Premiul Rumford" pentru activitatea din domeniul electricitatii si in anul 1915 "Medalia Franklin" pentru contributia sa pentru binele umanitatii.
Edison s-a nascut in Milan, Ohio, Statele Unite ale Americii si si-a petrecut copilaria in Michigan. A fost partial surd din adolescenta, ceea ce nu l-a impiedicat sa devine operator de telegraf in anii 1860. Primele inventii ale lui au fost legate de telegraf. In adolescenta sa, Edison a lucrat si in alte domenii vanzand bomboane si mancare calatorilor din trenuri. Primul sau brevet de inventie a fost obtinut pentru masina electromagnetica de inregistrat voturi in 28 octombrie 1868.

In 1872 experimenteaza sistemul telegrafic duplex prin care se transmit simultan, pe acelasi fir, doua telegrame in sensuri contrare.
In 1877 inventeaza fonograful, primul aparat de inregistrat sunete si totodata de redarea lor.
In 1878 perfectioneaza telefonul lui Alexander Graham Bell si, folosind microfonul inventat de Hughes, breveteaza microfonul cu bobina de inductie si microfon cu carbune, caruia ii adauga soneria electrica de apel.
In 1879 inventeaza becul cu incadescenta, iar in 1880 realizeaza prima distributie de energie electrica instaland o centrala pe prima nava iluminata electric numita "Columbia".


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org