Referat - Belgia Si Olanda

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2166
Etichete
belgia, olanda
Descarcari
752
Nota
9 / 10 - 1 vot


Belgia si Olanda
Belgia
În 1830, Belgia a devenit stat independent, iar în timpul celor doua Razboaie Mondiale a fost ocupata de Germania. În ultima jumatate de secol a prosperat ca tara moderna cu o tehnologie moderna, fiind membru NATO si al UE.
Steagul Belgiei a fost recunoscut oficial în 1831, ceea ce semnifica recunoasterea Belgiei ca stat independent. Asezarea verticala a culorilor este preluata de la steagul Frantei.
Detalii legate de tara
Belgia este o tara industrializata, putin mai mare decât US Statele Maryland. Brussels, capitala tarii este unul din orasele lumii recunoscut prin arhitectura sa, moda si mâncare.
Numele oficial: Regatul Belgiei (Kingdom of Belgium);
Capitala tarii: Brussels;
Orase importante: vezi harta de mai jos;
Clima: Curentul Golfului produce conditii schimbatoare cu nori de ploaie în zile obisnuite. În partea centrala a tarii vara este temperata, iar iarna rece.
Locatia: în Vestul Europei, marginita de Marea Nordului, între Franta si Netherlands
Latitudine/longitudine: 50050’N, 4000’E;
Limba: Olandeza 58%, Franceza 32%, Germana 10%;
Moneda oficiala: Euro (€), introdusa oficial la 01.01.2002, vechea moneda francul belgian;
Religia: catolica 75%, protestanta 25%;
Populatia: 10.185.000 locuitori;
Structura populatiei: între 0-14 ani: 17,48%
Intre 15-64 ani : 65,57% ;
65 ani si peste : 16,95% (structura verificata in 2001).
Rata cresterii populatiei: 0,16%
Rata natalitatii : 10,74 nasteri/1.000 locuitori
Rata mortalitatii : 10,1 morti / 1.000 locuitori
Rata migrarii: 0,97 migranti/1.000 locuitori
Rata mortalitatii infantile : 4,7 decese/1.000 nascuti vii
Suprafata: 32.820 km2 (12.672 mile2);
Utilizarea suprafetei: teren arabil 24%;
Teren cultivat în permanenta: 1%;
Fânete:20%;
Paduri: 21%
Altele: 34%.
Mediul înconjurator: mediul înconjurator este expus la o presiune continua din cauza activitatilor umane, cum ar fi: urbanizarea, densitatea retelei de transport, industria intensa animala, poluarea aerului si a apei au, de asemenea repercusiuni asupra tarilor vecine, ceea ce conduce la o serie de responsabilitati in implementarea unor masuri de protectie a mediului înconjurator.
Forma de guvernamânt: Parlament democrat federal sub monarhie constitutionala.
Legislativ: Parlamentul este bicameral si contine Senatul (71 de membrii dintre care 40 sunt alesi direct de catre populatie, iar restul de 31 sunt alesi indirect; mandatul membrilor este de 4 ani) si Camera Deputatilor ( 150 membrii, care sunt alesi direct de populatie; tot pentru 4 ani).
Industria: produse metalice si motoare, industria asamblarii vehiculelor, procesarea alimentelor si industria racoritoarelor, industria chimica, textila, sticla, petrol si carbuni.
Relieful: Este o tara neteda, deluroasa, iar în Regiunea Ardennes exista paduri. Principalele râuri sunt: Schelde si Meuse.
Tara este divizata în 10 provincii si Brussels.
Olanda
Deseori se fac confuzii legate de Olanda. Foarte multi numesc Olanda „Netherlands”, dar nu este acelasi lucru. Olanda este doar o mica parte din Netherlands, cum ar fi Dakota, Carolina si Virginia.
Exista doua Olande: „Olanda de Nord” (capital este Haarlem) si „Olanda de Sud” (capitala este Haga). Olanda a fost aproape din totdeauna un stat independent.
Motivele principale ale razboiului din cadrul Netherlands-ului au fost diferentele de religie, disputele privind taxele si faptul ca unele orase au dorit sa devina independente.
În cele din urma partea sudica a Netherlands-ului s-a predat, fiind astfel ocupata de forte straine pâna în 1830. Aceasta zona este numita în prezent Belgia. Partea de nord a lupta si a câstigat, formând în prezent Regatul tarilor de Jos (Olanda, Drente, Groningen, Friesland, Gelderland, Zeenland si Utrecht).
În concluzie, Olanda si-a obtinut independenta cu mult timp înainte, iar numirea Tarilor de Jos „Olanda”, e cum ar fi sa numim Marea Britanie „Scotia” sau „Wales”.
Regatul tarilor de Jos a fost format în 1815. În 1830 Belgia s-a separat si a format un regat. Desi Regatul tarilor de Jos a ramas neutru în Primul Razboi Mondial, a suferit o brutala invazie germana în cel de-al II lea Razboi Mondial. Netherlands este un mare exportator de produse agr...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org