Referat - Bogatiile Pamantului

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
539
Etichete
bogatiile, pamantului
Descarcari
223
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Bogatiile Pamantului

Unele din bogatiile pamantului sunt: apa, lemnul, mineralele, carbunele

Apa

Apa poate fi gasita in mai multe surse:

a) Raurile – raurile contribuie la formarea reliefului. Erodeaza pamantul, muta bolovani si depun pietre si nisip in matca pe ariile inundate. Ele pot schimba traseul prin saparea unei cai mai scurte intre cotiturile albiei originale, lasand in urma lacuri de apa dulce.
Exista mai multe cai si madalitati prin care apa poate ajunge inrauri. Sursa principala o reprezinta izvorul: acel loc in care apa iese la suprafata de sub roci. Apele de pe teritoriile inconjuratoare, provenite din ploi, se alatura pamanturilor provenite din izvoare.
Natura raurilor se poate schimba in functie de zona traversata. De obicei au mai multe faze distincte intre izvor si mare. Multe rauri izvorasc din zona mantana si au un curs rapid. In norvegia sau pe langa Anzii din America de Sud, spre coasta oceanului, raurile sunt scurte si rapide. Raurile montane tinere si proaspete au un curent atat de puternic incat putine plante pot prinde radacini in matca lor, si numarul pestilor este redus. Apa lor este in general recesi curata, iar matca pietroasa. Cascadele sun frecvente, iar oamenii le privesc cu admiratie.
Portiunile centrale sunt de obicei linistite, fiind numite mature. Au un curs mai lent, traversand meleaguri mai blande, iar in ele traiesc o verietate de plante si pesti. Matca este namoloasa sau acoperita cu pietris fin. Au un debit mai mare datorita apei provenite din ploi si din afluenti.
Raurile care pornesc din izvoare montane curg cu repeziciune in albia lor verginoasa si taie vai adanci in staca. Cascadele sunt frecvente. Se spune despre un rau ca este batran sau obosit in portiunea finala. Acesta curge si mai lent pe campiile joase. Malul lui este de obicei jos si din aceasta cauza este predispus la inundatii cu ocazia unor ploi abundente sau a topirii zapezii. Pe masura ce raul se apropie de mare, erodeaza pietrele si sapa va


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org