Referat - Brazilia

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2313
Etichete
brazilia
Descarcari
778
Nota
7.5 / 10 - 4 voturi

Brazilia
Denumire oficiala: Republica Federala a Braziliei
Capitala: Brasilia
Limba oficiala: portugheza
Suprafata: 8 512 000 Km²
Locuitori: 164 milioane.
O minunata initiativa omagiaza anul universitar al descoperirii Braziliei.
La 22 aprilie 1500, navigatorul portughez Pedro Alvarez Cabral descoperea un nou teritoriu care avea sa fie botezat cu numele de Adevarata Cruce. El dobandea, o data cu timpul, o nuoa denumire, Brasil, reproducand la nivelul cartografiei si geografiei impactul pe care un produs exotic il poate avea: Pau-Brasil, lemnul de culoarea jaratecului, urma sa boteze o tara, lasand in uitare primul ei nume crestin.
A 5-a mare putere a lumii ca intindere si a 8-a ca forta economica, Brazilia nu este o tara a viitorului, ci este o tara a prezentului, o mare fereastra de oportunitati deschisa celor care doresc sa colaboreze cu unul din protagonistii globalizarii, celor care au nu numai dragostea fata de cultura si civilizatia unui spatiu latin, ci si pentru cei cu simtul afacerilor. Cu cei 8.512.000 km² ai sãi, Brazilia este cea mai mare tarã din America Latinã, acoperind 47,3% din suprafata acestui continent, si a cincea tarã ca mãrime din lume din punct de vedere al suprafetei, fiind depãsitã doar de Federatia Rusã, Canada, China si SUA. Dimensiunea maximã de la nord la sud este de 4395 km, iar de la est la vest de 4319 km. Coasta atlanticã a Braziliei are o lungime de 7367 km. Tara este traversatã de Ecuator în apropiere de Macapa si de Tropicul Capricornului în apropiere de São Paulo. Ecuador si Chile sunt singurele tãri din America de Sud cu care Brazilia nu are granitã comunã, având 10 vecini: Guyana Francezã, Surinam, Guyana, Venezuela, Columbia, Bolivia, Peru, Uruguay, Paraguay si Argentina.
Brazilia a ajuns la circa 164 milioane de locuitori la sfârsitul anului 1999, ocupând locul cinci în lume, dupã China, India, SUA si Indonezia. Densitatea populatiei este de 19,2 locuitori / km2 iar speranta de viatã a crescut de la 41,5 ani în 1950 la 67,7 ani în 1999. Populatia urbanã este de circa 79,63. Populatia ruralã a fost depãsitã de cea urbanã încã din anii '60.
Din punct de vederea administrativ, Brazilia este un stat federal, compus din 26 de State si Districtul Federal, unde se aflã si capitala Brasilia.
CELE CINCI REGIUNI ALE BRAZILIEI
Imensul teritoriu al Braziliei este împãrtit în 5 regiuni: nord, nord-est, sud-est, sud si centru-vest.
REGIUNEA DE NORD (Statele Amazonas, Pará, Acre, Rondônia, Roraima, Amapá si Tocantins) acoperã în principal Bazinul Amazonului. În regiunea de nord a Braziliei sunt concentrate 20% din rezervele mondiale de apã dulce. Principalele orase sunt Manaus (capitala Statului Amazonas) si Belém (capitala Statului Pará).
REGIUNEA DE NORD-EST (Statele Maranhão, Piauí, Ceará, Rio Grande do Norte, Paraíba, Pernambuco, Bahia, Alagoas si Sergipe), care însumeazã circa 30% din populatia Braziliei, are posibilitãti certe în domeniul economic, mai ales în ce priveste terenurile petrolifere. Principalele orase sunt Recife si Salvador. Aceasta este regiunea în care au ajuns pentru prima oarã portughezii în 1500 (în Statul Bahia).
REGIUNEA DE SUD-EST (Statele Rio de Janeiro, São Paulo, Minas Gerais si Espírito Santo) reprezintã zona cea mai intens industrializatã a Braziliei. Ea detine majoritatea populatiei tãrii (43,8%). Zona este bogatã în resurse naturale si reprezintã, totodatã, centrul agricol al tãrii si cea mai importantã regiune a industriilor producãtoare de alimente.
REGIUNEA DE SUD (Statele Parana, Santa Catarina si Rio Grande do Sul) este a doua ca nivel de dezvoltare în Brazilia, având o balantã echilibratã între sectorul agricol si cel manufacturier. În vestul regiunii, la granita cu Argentina, se gãsesc Cascadele Iguaçu, unul din cele mai frumoase colturi de naturã ale lumii. La mai putin de 20 km distantã de acestea, pe fluviul Paraná, care separã Brazilia de Paraguay, este construitã cea mai mare hidrocentralã a lumii, Itaipú. Cel mai mare oras al regiunii este Porto Alegre, capitala Statului Rio Grande do Sul, cel mai sudic stat brazilian.
REGIUNEA CENTRU-VEST (Statele Mato Grosso, Mato Grosso do Sul si Goiás plus Districtul Federal), acoperitã de întinse savane si ierburi tropicale, este încã destul de slab populatã. Cândva una din cele mai izolate regiuni ale tãrii, aceastã zonã a cunoscut o expansiune rapidã a agriculturii si si-a creat noi industrii. Capitala tãrii, Brasilia, fondatã în 1960, se aflã în aceastã regiune. De asemenea, aici se aflã si cele mai extinse rezervatii de triburi indiene din Brazilia, precum si paradisul vietii sãlbatice braziliene, Pantanal Mato-grossense.
Resurse naturale
Brazilia este una dintre tarile cu economia cea mai dezvoltata din America Latina; cu mari decalaje sociale si contraste regionale; nord-estul sarac si orasele de sud-est foarte dinamice...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org