Referat - Calatoriile lui James Cook

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
477
Etichete
calatoriile, lui, james, cook
Descarcari
256
Nota
0 / 10 - 0 voturi



CALATORIILE LUI JAMES COOK

S-a nascut la 27 noiembrie 1728 in satul Marton (langa Great Ayton) in Cleveland, Anglia.
In 1746 se angajeaza ucenic de marinar la firma Walker din Whitby, intreprindere pentru transportul carbunilor pe mare. Intreprinde prima calatorie navala pe corabia de carbuni “Free love” de 450 tone, care facea cabotaj intre Newcastel si Londra.
Deoarece cu mult inainte se calculase ca in anul 1769, planeta Venus va trece peste discul soarelui – fenomen de mare importanta astronomica si care mobilizase atentia oamenilor de stiinta – s-a stabilit ca locul cel mai potrivit pentru observarea lui ar fi insulele Marchize sau una din insulele carora Tasman le daduse diverse numiri ca: Amsterdam, Rotterdam si Middleburg, care acum sunt cunoscute sub numele de Arhipelagul Tonga (sau Insulele Amicitiei).
In urma unor dispute persoana propusa pentru a conduce expeditia (Dalrymple) nu fost acceptata. Ca urmare, la recomandarea domnului Stephens, intarita si de referintele lui SIR Hugh Palliser (comandantul vasului cu saizeci de tunuri, ?Eagle? pe care s-a angajat Cook in 1755, cand incepura razboiul de sapte ani intre Marea Britanie si Franta), lorzii din consiliu il numise in acest post deosebit de important pe locotenentul Cook, care la 25 mai 1768, la varsta de 40 ani, a fost inaintat la gradul de capitan al marinei regale.
S-a considerat ca ar fi bine ca ea sa-si propuna si alte obiective. De aceea capitanul Cook a primit directive ca, dupa indeplinirea misiunii principale, sa continue calatoria in vederea unor noi descoperiri in Pacificul de Sud.

PRIMA CALATORIE A CAPITANULUI COOK

Echipajul naval ?Endeavour? (corabie aleasa de Sir Hugh Palliser impreuna cu James Cook, cu o capacitate de 370 tone, care initial fusese construita pentru comert cu carbuni) era format din 84 persoane. Corabia fusese aprovizionata pentru 18 luni; avea 10 tunuri mobile si 12 semimobile si munitie din belsug.
Principalii ofiteri erau


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org