Referat - Capitala regatului franc

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
359
Etichete
capitala, regatului, franc
Descarcari
247
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Capitala regatului franc


Franta, situata in V Europei are vecini pe Belgia, Luxemburg, Germania, Elvetia, Italia, Monaco, Marea Mediterana, Spania, Andorra, Oceanul Atlantic si Marea Manecii.
Are o suprafata de 543 965 km patrati si populatia de 59 329 000 locuitori.
Densitatea populatiei este de 109,1 locuitori / km patrat.

Capitala
Paris, oras situat in partea central-nordica a Frantei, pe fluviul Sena, in aval de confluenta acestuia cu Marna.
Asezare a tribului celtic al parisilor, apoi, dupa cucerirea Galliei de catre Caesar, oras roman, Parisul devine in 508 capitala regatului franc al lui Clovis. Capitala, din 987, si principalul centru economic, politic si cultural al Frantei medievale si moderne, istoria Parisului se identifica cu cea a tarii; de Paris sunt legate revolutiile din 1789, 1830, 1848. In sec. XVII – XIX orasul se impune ca o metropola culturala a Europei.
Cel mare centru economic, Parisul concentreaza circa ½ din activitatea comerciala si financiara si circa ¼ din industria tarii. In regiunea Parisului se produc automobile, avioane, electronica, produse petrochimice, medicamente, parfumuri, confectii, mobila fina. Cel mai mare nod de comunicatii al Frantei, una din placile turnante ale traficului aerian continental, Parisul este legat printr-o retea TGV de principalele orase franceze, precum si de Londra (prin Eurotunel) si Bruxelles. In prezent Parisul este o adevarata metropola culturala a lumii: 13 universitati cu peste 300 000 studenti, Academia Franceza, Academia de Arte Frumoase, Academia de Stiinte, biblioteci, zeci de asociatii si societati stiintifice si culturale, prima societate de profil din lume, edituri renumite, circa 60 teatre, circa 50 mari muzee printre care si Louvre.
Monumente: catedrala Notre-Dame, complexul Louvre, Palatul Elysee (azi, resedinta presedintelui tarii), Arcul de Triumf, Domul Invalizilor (ce adaposteste si mormantul lui Napoleon), Edificiul Operei, Bazilica Sacre Coeur, centrul cultural Georges P


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org