Referat - Cheile Babei

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1434
Etichete
cheile, babei
Descarcari
468
Nota
9 / 10 - 3 voturi


Dezvoltate pe cursul mijlociu al pârâului Poiana, între satele Baba si Poiana Blenchii, Cheile Babei (3,2 km lungime) reprezinta cel mai impunator sector de chei din partea nordica a Podisului Somesan.
Avându-si izvoarele în partea vestica a Culmii Breaza, din Podisul Somesan, pârâul Poiana îsi poarta apele spre sud, varsându-se în Somes în dreptul comunei Gâlgau. La circa 6 km de la izvoare, pârâul Poiana strabate Culmea Dabâceni-Baba, formând, pe o lungime de 3,2 km, un spectaculos sector de chei.
Culmea Dabâceni-Baba constituie un anticlinal dezvoltat între Valea Somesului si Costila, un afluent al pârâului Poiana.
În zona Cheilor Babei se observa o cutare dubla a anticlinalului Dabâceni-Baba, care determina existenta unui sinclinal slab schitat în zona centrala, cu altitudini ce depasesc usor 500 m. Versantii Cheilor Babei, destul de abrupti, se ridica la o altitudine relativa de 80-100m.
În zona centrala a cheilor, pârâul Poiana primeste ca afluent torentul Vâlceaua Dracului, care are aspectul unui canion, cu o lungime de 300 m. La partea superioara a versantilor se dezvolta pâlcuri de padure de gorun, separate de pajisti secundare cu caracter stepic. Microclimatul este racoros si umed, ceea ce favorizeaza, în timpul iernii, producerea poleiului, care afecteaza circulatia pe soseaua ce strabate cheile.
Stenczel Norbert
clasa a XI-a C
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org