Referat - Chisinau

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
356
Etichete
chisinau
Descarcari
239
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Date generale
Municipiul Chisinau, centru politic, administrativ, economic, stiintific si cultural al Republicii Moldova, e situat pe 47°2’ latitudine nordica si 28°50’ longitudine de est de la meridianul Greenwich, la o margine a pantei de sud-est a Podisului Central al Moldovei, în zona de silvostepa.
Este strabatut de rîul Bîc (afluent de dreapta al Nistrului), cu afluentii Durlesti si Bulbocica. Este unul dintre cele mai mari orase din Europa Centrala si de Sud. La 1.I.1984 aici locuiau, pe un teritoriu de 161,2 km2__604,5 mii locuitori, conform recensamîntului din 1989__661,4, iar în 1996__662 mii oameni. Este legat prin cai ferate si drumuri auto cu toate municipiile, orasele, centrele raioanele si multe sate din republica, de asemenea__cu centre urbane din Romînia, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Rusia, Belarus s.a. state. Din punct de vedere administrativ este divizat în 5 sectoare: Centru, Botanica, Buiucani, Rîscani si Ciocana. Organul local al puterii de stat este Primaria municipiului (Comitetul Executiv Municipal).

Conditiile naturale
Structura geologica. Orasul se afla în partea centrala a unei structuri geologice din sud-estul Europii, a carei baza este formata din placi de granit si granisuri din epoca arheica, dispusa la o adîncime de cca 1150 m sub nivelul marii. Partea superioara a sectiunii geologice a acestei structuri este reprezentata de roci sedimentare din erele siluriana, devoniana, paleogenului si neogenului. De la nord la sud orasul este intersectat de un strat de recife mediosarmatice. Straturile argilo-nisipoase, prezente pe întreg teritoriul orasului, au o adîncime de la 2 pîna la 30 m. Pe pantele vaii rîului Bîc sunt terase aluviale cu o latime de pîna la 1,3 m. Neînsemnate perturbari tectonice, cu amlitudinea de 3-5 m, au fost înregistrate în partea de nord-vest a orasului.
Bogatiile minerale. Pe teritoriul Chisinaului si în împrejurimele lui se afla numeroase zacaminte de materiale de constructii: de var, calcar, piatra bruta de co


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org