Referat - Clima Pamantului

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
408
Etichete
clima, pamantului
Descarcari
231
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Clima Pamantului

Clima este efectul pe termen lung al radiatiei solare asupra suprafetei variate si asupra atmosferei Pamântului, care se manifesta prin schimbari ale factorilor atmnosferici în timp ce acesta se roteste.
Cel mai bine poate fi înteleasa ca media schimbarilor de temperatura anuale combinata cu media precipitatiilor dintr-o anumita zona geografica.
Uscatul si marea fiind foarte diferite, reactioneaza diferit cu atmosfera terestra, unde masele de aer circula permanent. Variatiile zilnice ale factorilor meteorologici dintr-o anumita zona geografica constituie VREMEA, în timp ce CLIMA este sinteza pe termen lung a acestora.
Vremea este determinata de valorile factorilor meteorologici: temperatura, umididatea aerului, directia si viteza vântului, presiunea atmosferica, turbulenta aerului, cantitatea si felul precipitatiilor. Acesti factori se masoara cu instrumente specifice – termometre, barometre, hidrometre, giruete s.a. Valorile masurate pe perioade lungi de timp (ani sau decenii) prelucrate statistic ne dau informatii despre clima unei regiuni.
Cuvântul CLIMA vine din limba greaca, unde klima înseamna înclinatia soarelui. Clima este influentata în principal de radiatia solara si variatiile sale anuale, de latitudine, dar si de structura complexa a atmosferei, de altitudine, de apropierea de ocean sau de mare, de formele de relief (mai ales muntii si dealurile).

Clima are efecte profunde asupra tuturor formelor de viata de pe Pamânt, microorganisme, plante, insecte, animale, pasari si oameni. Activitatea oamenilor poate afecta clima prin:
modificarea scoartei terestre
taierea padurilor
secarea lacurilor, baltilor si mlastinilor
poluarea industriala.
Cele mai periculoase modificari climaterice produse de om sunt cele datorate poluarii industriale în atmosfera cu bioxid de carbon si cu freon. Poluarea cu bioxid de carbon în cantitati foarte mari produce efectul de sera, adica încalzirea excesiva a atmosferei, iar poluarea cu freon afecteaza stratul pr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org