Referat - Cresterea Populatiei

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1797
Etichete
cresterea, popccatiei
Descarcari
632
Nota
9 / 10 - 1 vot


Aproximativ 90 de milioane de persoane se adauga populatiei globului, care atinge 6 miliarde. Aceasta echivaleaza cu adaugarea anuala a unei populatii egale cu cea a Marii Britanii, Belgiei si Olandei la populatia lumii.
Niciodata populatia globului nu a fost atât de numeroasa ca astazi, iar viteza de crestere, de aproximativ 1,7 % pe an, nu a fost atât de mare. Explozia demografica actuala exercita o presiune crescânda asupra resurselor naturale limitate ale Pamântului.
Populatia creste atunci când rata reala de natalitate este mai mare decât a mortalitatii. Diferenta dintre cele doua este rata naturala demografica a populatiei. Într-o tara în care rata de natalitate este de 20 la 1000 si cea a mortalitatii de 10 la 1000, rata naturala de crestere este de 10 la 1000 persoane, sau de 1%.
Expertii estimeaza ca cele 5,4 miliarde care traiau în 1991, reprezentau 6-7% din totalul persoanelor care au trait vreodata pe pamânt. Bineînteles estimarile demografice dinainte de 1800 sunt doar aproximari. Dar, chiar si în zilele noastre, cifrele demografice referitoare la numeroase zone sunt adesea inexacte. Totusi, expertii au determinat o curba a cresterii demografice pe planeta. O perioada importanta a populatiei a fost în jurul anului 8000 î.Hr. Perioada este str’ns legata de descoperirea agriculturii si de înfiintarea asezarilor umane permanente. De la o populatie de aprox 5 milioane în 8000 î.Hr., cifrele au crescut treptat, dublându-se la fiecare 1500 de ani, pt ca în 1650 sa atinga 500 de milioane de oameni. În medie, viteza de crestere a atins doar 004-0,06% pe an, reflectând faptul ca viata era grea si mortalitatea infantila, foametea, bolile, dezastrele naturale si razboaiele au decimat populatia. Între 1650-1850, populatia globului s-a dublat, atingând 1 miliard. Timpul de dublare s-a redus deci, de la 1500 de ani la doar 200 de ani, iar rata de crestere a atins 0,3-0,4% pe an.
Cresterea accentuata a populatiei dupa 1800, a fost, practic, un rezultat al evolutiilor înregistrate în agricultura si sanatate si igiena dar si datorita schimbarilor economice si sociale care au ridicat mult nivelul de trai, mai ales în Europa si America de Nord.
Schimbarile recente
Principala perioada de crestere demografica, pentru populatia situata în afara Europei si a Americii de Nord, nu a începult pâna în anii 1920. Acesta a coincis cu scaderea cresterii demografice din Europa si din America de Nord. Începând cu anii1950, rata de crestere demografica a tarilor mai bogate a fost de aprox 1,5% pe an, în comparatie cu cea de peste 2% din tarile mai sarace ale Africii, Asiei si Americii de Sud.
Pentru oamenii din Europa si cea mai mare parte a celor de origine europeana din lume, ultimii 500 de ani au adus schimbari majore. În medie, familiile si-au înjumatatit numarul de membrii si media sperantei de viata a unui nou-nascut a crescut de la 35 de ani, cât era în 1750, la 75 de ani în ziua de azi.
Tarile în curs de dezvoltare
În cea mai mare parte a tarilor în curs de dezvoltare a crescut si speranta de viata. Ramânând însa mult mai redusa decât cea din cele dezvoltate. Speranta de viata la nastere se situeaza la 53 de ani în Africa, 61 în Asia si 67 în America Latina.
Ratele mai scazute a mortalitatii din tarile în curs de dezvoltare, a caror populatie era la începutul anilor 1990 aprox 77% din populatia mondiala, sunt rezultatul îmbunatatirii conditiilor de îngrijire medicala decât a schimburilor sociale sau economice. Rata natalitatii a ramas mare, mai ales în comunitatile rurale. De exemplu în Kenia rata mortalitatii s-a înjumatatit între 1965-1989, în vreme ce rata de crestere demografica a crescut, la începutul anilor anilor 1980, în medie cu 3.8% pe an. Acestea au facut ca timpul de dublare a numarului populatiei Keniei sa scada la mai putin de 20 de ani.
Proportia persoanelor sub 15 ani în tarile în curs de dezvoltare este de 37% si de doar 4% a persoanelor peste 65 de ani. În tarile dezvolate , persoanele sub 15 ani reprezinta 22% iar persoanele cu vârsta de peste 65 ani reprezinta 11% din totalul populatiei.
Explozia demografica recenta a creat temeri cu privire la consecintele suprapopularii. Multi considera controlul demografic al populatiei esential pentru a preveni daune ireversibile asupra planetei în ansamblu.
Suprapunerea apare atunci când pe planeta sunt mai multi oameni decât ar pute sustine resursele Pamântului. De-a lungul istoriei aceasta n-a fost o problema. Expozia demografica între anii 1920, când populatia era de 2 miliarde si 1991 de 5,4 mili...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org