Referat - Determinarea fluxurilor radiative

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
592
Etichete
determinarea, fluxurilor, radiative
Descarcari
325
Nota
0 / 10 - 0 voturi


UNIVERSITATEA BUCURESTI
FACULTATEA DE GEOGRAFIE
SECTIA GEOGRAFIA TURISMULUI











TEMA 2

DETERMINAREA FLUXURILOR RADIATIVE DIN ATMOSFERA























-1-

RADIOMETRIA


În atmosfera terestra se individualizeaza numeroase fluxuri de energie radianta, a caror sursa primara este Soarele . Aceasta energie radianta emisa de Soare catre suprafata Pamântului traverseaza atmosfera , suferind o serie de modificari calitative si cantitative ,astfel încât ea apare sub forma unor fluxuri radiative distincte . La rândul ei, suprafata terestra , emite o parte din radiatiile solare incidente si absoarbe o alta, emitând un flux de radiatii cu lungimi mari de unda . Acest flux este absorbit de atmosfera în proportii variabile , iar , prin încalzire , emite la rândul sau radiatii de unda lunga în toate directiile .
Radiometria este ramura meteorologiei care studiaza toate fluxurile radiative , inclusiv bilantul radiadiv al atmosferei terestre . Aceasta denumire a fost pusa în urma unei hotarâri a Organzatiei Meteorologice Mondiale ,ea numindu-se în trecut actinometrie sau actinologie ( de la cuvântul grecesc „actinos” care inseamna raza ) .

MARIMILE ENERGIEI RADIANTE

Toate fluxurile de energie radianta pot fi exprimate în unitati de masura energetice sau calorice . În meteorologie se utilizeaza aproape exclusiv unitatile de masura calorice , deoarece cantitatea de caldura pe care o produc fluxurile radiative ce strabat atmosfera poate fi mai usor determinata decât energia lor . În acelasi timp, unitatile de masura calorice raspund mult mai bine cerintelor meteorologiei si climatologiei , pentru ca de caldura primita sau cedata de scoarta terestra , prin mijlocirea fluxurilor energetice , depind toate elementele meteorologice ce caracterizeaza un punct sau o regiune oarecare .
Unitatile de masura calorimetrice sunt caloria si kilocaloria , iar 1 cal = 4,188 x 107 ergi .
În practica meteorologica se urmareste determinarea cantitatii


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org