Referat - Luna

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1755
Etichete
luna
Descarcari
455
Nota
9 / 10 - 1 vot

Luna
Traseul orbitar al Lunii este in jurul Pamantului. Se gaseste la o departare de cica 384,400 km (240,250 mile)Majoritatea ‘lunilor ‘ sunt foarte mici in comparatie cu planetele in jurul carora se rotesc,insa Luna noastra este mare in comparatie cu Pamantul.Are aproximativ un sfert din marimea Pamantului.
Efectul Pamantului
Gravitatia Pamantului imprima Lunii rotatia in jurul axei sale. Miscarea de spin a Lunii dureaza tot atat cat traseul in jurul Pamantului lui. Inseamna ca Luna este intotdeauna cu aceeasi spre noi.
In 1969, misiunea spatiala US Apollo 11 a lansat,pentru prima data in istorie,oameni pe Luna.
Cratere massive
Craterele de pe Luna au luat nastere in urma ciocnirii cu meteoriti.In noptile senine cu Luna plina, se pot vedea cu ochiul liber cratere mari, ca si Copernicus.
Multe dintre craterele de pe Luna sunt incercuite de linii transparente (palide),numite raze.Acestea s-au format din noroiul arucat in afara la caderea meteoritilor
Mari pe Luna
Pe suprafata Lunii exista o multime de pete intunecate.Acestea sunt zone netede din lava care s-a racit si a devenit solida. Lava provenea din eruperea vulcanilor.
De pe Pamant aceste suprafete netede par a fi mari.vechii astronomi le numeau ‘mares’ care in latina insemnau ‘mari
Muntii
Suprafata Lunii este foarte muntoasa.Cel mai inalt lant muntos este cel al Apeninilor. Unul dintre varfurile sale este aproape la fel de inalt ca si Muntele Everest, cel mai inalt varf muntos de pe Pamant.
Temperaturile
Atmosfera Pamantului functioneaza ca un acuperis.Opreste caldura Soarelui ca obiectele sa nu se infierbante in timpul zilei. Noaptea,previne pierderea caldurii.
Luna are o atmosfera protectoare.Razele Soarelui fac ca temperaturile sa ajunga la 123 grade C,o temperature mai mare decat temperature de fierbere a apei.
Cand Soarele nu lumineaza Luna,temperaturile pot scadea la -123 grade C.Este mai rece decat oriunde pe Pamant.
Fazele Lunii
Luna nu are lumina propie,dar reflecta razele solare.Poate sa straluceasca foarte tare pe cerul noptii.Forma lunii poate sa se schimbe de la noapte la noapte.Aceasta pentru ca,rotindu-se in jurul Pamantului,se vad diferite suprafete din portiunile sale luminate de Soare.
Diversele forme sunt numite Fazele Lunii.Durata unei rotatii a Lunii in jurul Pamantului este de 28 de zile.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org