Referat - Marte

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
342
Etichete
marte
Descarcari
217
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Marte (planeta)




Marte (planeta), a patra planeta a sistemului solar. Numele acestei planete vine de la zeul roman al razboiului. Uneori mai este numita si „Planeta Rosie” datorita înfatisarii sale vazuta de pe Pamânt.
Caracteristici fizice
Înfatisarea rosiatica a planetei se datoreaza oxidului de fier de la suprafata. Raza planetei Marte reprezinta jumatate din cea a Terrei, iar masa sa, doar o zecime; este mai putin densa, dar aria suprafetei sale este doar cu putin mai mica ca aria suprafetei uscate a Pamântului. A treia si a patra planeta de la Soare au cam aceeasi vârsta, 4,6 miliarde de ani.


Marte
Ziua martiana dureaza cu o jumatate de ora mai mult decât ziua terestra si este uneori numita sol iar anul martian dureaza aproape cât doi echivalenti pamântesti. Satelitii lui Marte sunt în numar de doi, numiti dupa câinii zeului Marte (Phobos si Deimos). Acestia sunt niste corpuri mici, întunecate si puternic marcate de cratere, la origine putând fi niste asteroizi captati de gravitatia Planetei Rosii. Satelitii se misca în sensuri opuse, Phobos rasarind si apunând de câte 2 ori într-o zi martiana.
Atmosfera
Atmosfera martiana este relativ rarefiata; presiunea atmosferica la suprafata are o valoare de doar 0.7-0.9 kPa, în comparatie cu cea a Pamântului, de 101.3 kPa. Atmosfera ajunge pâna la 11 km, pe când, cea a Terrei la doar 6 km.
Compozitia atmosferei: 95% dioxid de carbon, 3% nitrogen, 1,6% argon, continând urme de oxigen si apa. Atmosfera este prafoasa, oferind cerului martian o culoare maroniu-roscata.
Existenta metanului indica faptul ca pe planeta a existat, sau exista, o sursa de gaz. Activitatea vulcanica, impacturile cu posibile corpuri ceresti, si existenta vietii sub forma unor microorganisme, ca metanogenele, reprezinta posibile surse.
În lunile de iarna, când polii sunt permanent în umbra, suprafata îngheata asa tare încât 25-30% din întreaga atmosfera se condenseaza în bucati groase de gheata din CO2.
Clima
Marte are anotimpuri ce se aseaman


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org