Referat - MEDIUL TROPICAL

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2213
Etichete
mediul, tropical
Descarcari
706
Nota
10 / 10 - 1 vot


MEDIUL TROPICAL
(semiarid si arid)
Climatele semiarid si arid, de la latitudini tropicale, au numeroase trasaturi caracteristice comune. Tipul semiarid face tranzactia de la climatul arid catre climatele mai umede. Principala caracteristica distinctiva a acestor tipuri de climat consta in lipsa aproape totala sau insuficienta precipitatiilor. Geografic ele sunt centrate aproximativ la 20 - 25(C latitudine nord si sud, unde actioneaza cu precadere masele de aer din atmosfera înalta a zonelor subtropicale.
Chiar si in regiunile unde apar depresiuni barice datorate încalzirii excesive a suprafetei terestre si aerului din troposfera inferioara,stratul de convectie ramâne subtire, puternicele inversiuni termice din troposfera superioara ramânâd atotstapanitoare si extinzând conditiile aride pâna la latitudinea alizeelor.
Principalele regiuni de clima tropicala arida sunt situate în nord – vestul Mexicului si în lungul coastelor vestice ale Republicii Peru si partii nordice a Republicii Chile, în Africa de Nord (Sahara) si Arabia, în sud – estul Iranului si jumatatea sudica a Pakistanului, în vestul Indiei si în Australia Centrala si Vestica.
Regiunile cu climat tropical semiarid au o dezvoltare mai mare în Africa, unde se întind sub forma a doua zone care marginesc la nord si la sud desertul Sahara, precum si a unei zone de forma neregulata care se întinde la nord si la vest de pustiul Kalahari (în Angola, Namibia, Zambia, Botswana si Republica Africa de Sud). Pe continentul asiatic, climatul tropical semiarid se dezvolta în zona muntoasa din Peninsula Arabia, în cea mai mare parte a Iranului si în parti însemnate din Pakistan si India. În Australia zona tropicala semiarida margineste la nord si la est Marele Desert Australian. America de Nord cunoaste aceste conditii climatice în Podisul Mexican, iar America de Sud în Brazilia, la nord de Capul São Roque.
În regiunile tropicale aride precipitatiile aproape lipsesc, din cauza uscaciunii aerului si marii înaltimi a nivelului de condensare. Convectia ascendenta, care ia nastere datorita supraîncalzirii aerului, nu reuseste sa atinga acest nivel, dar provoaca adesea vartejuri puternice care ridica la înaltimi apreciabile coloane imense de praf si nisip. Rareori ciclonii formati pe frontul polar (temperat) patrund în regiunile tropicale, dând nastere unor averse puternice de ploaie, care umplu vaile seci cu torenti vijeliosi si fac sa apara o vegetatie efemera, grabita parca sa-si încheie ciclul vegetativ înainte ca rezervele de umezeala sa se fi terminat. Asemenea averse pot sa apara o data la mai multi ani sau la mai multe decenii. Se întelege deci ca mediile anuale ale cantitatiilor de precipitatii sunt sub 200 mm si pot coborî chiar pâna la 0 mm, cum s-a întâmplat la Calama (oras în interiorul Republicii Chile, situat la altitudinea de 2264 m), unde de-a lungul timpurilor istorice nu s-a semnalat nici o ploaie.
Conditiile de ariditate specifice deserturilor tropicale sunt accentuate în regiunile desertice litorale, care se afla sub influenta curentilor oceanici reci. Fenomenul se datoreaza temperaturilor mai coborâte ale apei si aerului de deasupra curentilor reci, care se opun convectiei termice ascendente, favorizând, dimpotriva, descendenta aerului si predominarea totala sau cvasitotala a timpului senin. El este propriu desertului Sonora, influentat de curentul rece al Californiei, deserturilor Peru si Atacama, infulentate de curentul rece al Perului (sau Humboldt), Saharei de Vest, aflata sub influenta curentului Canarelor si desertului Namib, influentat de curentul Benguelei. Exemplul mentionat, al localitatii Calama de la periferia desertului Atacama, cel al localitatii Arica, din nordul statului Chile, unde în 43 de ani s-a înregistrat o medie anuala a precipitatiilor de numai 0,5 mm, cel al orasului Iquiqe (situat pe litoralul desertului Atacama), în care media anuala este de numai 3 mm, cel al localitatii Walvis Bay (situata pe tarmul Oceanului Atlantic în desertului Namib) unde media anuala este de 30 mm si multe altele, costituie dovezi graitoare ale influentei graitoare ale influentei curentilor reci asupra reducerii pana la disparitia aproape totala a precipitatiilor atmosferice.
Aceasta nu înseamna ca, în interiorul continentelor, ariditatea nu pate fi pe alocuri aproape la fel de severa. Dovada precipitatiilor medii anuale, însumand numai 1mm, înregistrate în localitatea egipteana Luxor. Uneori, ploile, si asa destul de rare, nu ajung pana suprafata terestra, picaturile evaporându-se în cadere din cauza temperaturilor extrem de ridicate ale aerului.
Ploile fiind absolut întâmplatoare, se întelege ca nebulozita-
tea are valori extrem de reduse, iar Soarele straluceste aproape tot timpul cât acest lucru este astronomic posibil. Drept urmare suprafata terestra, mai ales când este acoperita cu nisip, se ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org