Referat - Oceanul Atlantic

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
496
Etichete
oceanul, atlantic
Descarcari
231
Nota
0 / 10 - 0 voturi


OCEANUL ATLANTIC


Oceanul Atlantic este al doilea ocean ca marime ocupand cam 20% din suprafata Pamantului. Numele Oceanului provine din mitologia greaca, insemnand “Marea lui Atlas”.



El se intinde de la nord la sud si se imparte in : Oceanul Atlantic de Nord si Oceanul Atlantic de Sud. Intre Oceanul Atlantic si Pacific s-a construit Canalul Panama. Impreuna cu marile adiacente el ocupa o suprafata de 106 400 000 km² iar fara aceste mari suprafata sa este de 82.400.000 km². Volumul de apa este, impreuna cu marile din jur de 354.700.000 km³. Adancimea madie a Atlanticului este de 3 926 m.
Coastele Oceanului Atlantic au contur neregulat cu numeroasele sale golfuri si mari: Marea Caraibilor, Golful Mexic, Golful Sf. Laurentiu, Mare Mediterana, Marea Neagra, Marea Nordului, Marea Labrador, Marea Baltica.

Principalele insule ale Oceanului Atlantic sunt: Feroe, Groenlanda, Islanda, Marea Britanie, Irlanda, Azore, Canare, Capul Verde, Bermudele, Sf. Elena.

Fundul Oceanului Atlantic este strabatut de o vale de rift, crestele inaltandu-se uneori deasupra apei, formand insule (Islanda, Azore). Aceasta dorsala atlantica separa oceanul in doua bazine largi cu adancimi cuprinse intre 3 700 si 5 500 de metri. Fosa Puerto Rico este cea mai adanca din oceanul Atlantic de Nord: 9 219 m.

Salinitatea apei variaza in functie de latitudine si anotimp: 33-37%. Cele mai mici valori se inregistreaza de-a lungul coastelor, acolo unde raurile mari se varsa in ocean. Cea mai mare salinitate se inregistreaza la 25º latitudine nordica. Salinitatea este influentata si de rata evaporarii, precipitatii si topirea ghetarilor.
Oceanul Atlantic poate fi descris ca o intindere de apa mai rece de 9ºC care cuprinde sfera de apa calda cu temperaturi de peste 9ºC. Aceasta se intinde intre 50º latitudine nordica si sudica avand o grosime medie de 600m. Temperatura de la suprafata variaza de la 0ºC pe coastele Arctice


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org