Referat - Parcul Natural Portile de Fier

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
518
Etichete
parcul, natural, portile, fier
Descarcari
394
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Declarat În 1998, acest parc este cel mai mare din România, cuprinde 14 rezervatii stiintifice cu protectie integrala, aflate de-a lungul Defileului Dunarii si Portilor de Fier pâna la Schela Cladovei. Aceasta zona deosebit de complexa este în buna parte pregatita pentru a intra în circuitul de valori cultural-turistice al Europei. La Drobeta Tr. Severin, Orsova, Berzeasca si Moldova Noua s-au format Centre de Informare ale Parcului, dotate cu expozitii, material documentar, urmând ca în cadrul acestor structuri sa se deruleze programe de ocrotire si studiere a habitatelor din acest spatiu carpato-dunarean.

Defileul si Clisura Dunarii - Cazanele
Întinzându-se pe o suprafata de 120 km, de la Bazias pâna la Portile de Fier, este cel mai lung defileu de pe cursul Dunarii si unic în Europa prin grandoarea configuratiei sale. Prezinta o succesiune de bazinete depresionare ce alterneaza cu clisuri, în Cazanele Mari si Mici latimea fluviului încorsetându-se pe alocuri pâna la 150 m.În urma construirii hidrocentralei la Portile de Fier, prin dimensiunea noului lac de retentie, Defileul Dunarii si îndeosebi zona Cazanelor au scapat de grozavia învolburarii apelor prin strâmtorile marcate de versantii abrupti. S-au numit Cazane pentru ca aici, prin coridoare cu fiorduri, apa parea ca fierbe clocotitor si întunecat. Firul apei zigzaga dupa cum îsi facuse loc pentru albie printre stânci. Acest aspect se vede si azi de pe puntea vasului, care o data ajuns în Cazanele Mari trece dintr-un golf într-altul ocolind pereti stâncosi ce apar brusc în fata vasului, însa acest decor nu mai este înfricosator. Linistea lacului urca pâna la intrarea Dunarii în tara, la Bazias, si se simte pâna la Belgrad.
Pornind de la Orsova, mai sus în dreptul localitatii Eselnita începe intrarea în Cazanele Mici. Drumul prin Defileu se parcurge pe apa sau pe uscat. Soseaua este sapata în stânca pe mai multe portiuni. În dreptul fostei localitati Ogradena, vasul se apropie de malul sârbesc pentru a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org