Referat - Resurse energetice

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
311
Etichete
resurse, energetice
Descarcari
234
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Resurse energetice


Energia este folosita pentru a alimenta masini industriale si vehicole, pentru a încalzi si racori birouri si camine si pentru consumul casnic. Cea mai des întâlnita forma de energie înainte de “Revolutia Industriala” din sec al XVIII-lea era energia termica, a carei sursa principala era lemnul. În tarile în curs de dezvoltare lemnul uscat este înca o importanta sursa de energie termica. Odata cu dezvoltarea tarilor sarace, locul lemnului este luat de carbuni, petrol si gazele naturale substante cunoscute sub numele de combustibili fosili.






În sec. al XIX-lea carbunele a devenit sursa principala de energie în tarile aflate în curs de industrializare. Trenurile, vapoarele erau alimentate cu carbune si cocs, obtinut prin arderea carbunelui la temperaturi foarte ridicate, fiind folosit si în prelucrarea fierului si a otelului. Datorita problemelor ridicate de transportul carbunilor în primii ani ai revolutiei industriale, orasele industriale se dezvoltau mai ales în jurul bazinelor carbonifere, cum ar fi: Selby si Cardiff din Tara Galilor. Odata cu aparitia petrolului si a gazelor naturale, care erau mai usor de transportat industria se putea dezvolta oriunde. Actualmente 90% din energia destinata populatiei este furnizata de combustibilii fosili, restul fiind acoperit de energia nucleara si energia produsa de hidrocentrale.




Carbunele este înca folosit în industria prelucratoare de otel si pentru producerea de energie electrica în toate statele lumii. Deoarece este foarte poluant, producând ploi acide si efect de sera folosirea sa în unele tari ale lumii tinde sa fie înlocuita cu gazul natural, care este mai ieftin si mai putin poluant. Dupa anul 1990 productia de carbune a început sa creasca din nou datorita apritiei filtrelor care reduc poluarea. Mai importanta este dezvoltarea tarilor, mai ale


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org