Referat - Rezervatiile peisajistice

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
327
Etichete
rezervatiile, peisajistice
Descarcari
236
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Rezervatiile peisajistice (landsafturile naturale)

Rezervatiile peisajistic- reprezinta niste compexe naturale de mare valoare stiintifica, ecologica, recreativa, estetica, instructiva, si educationala.

Ele sunt destinate mentinerii particularitatilor naturale ale acestor complexe si unei activitati economice reglementate, au o deosibita si pot servi drept laboratoare în natura drept pentru savanti.

În prezent în Republica Moldova sunt luate sub protectie 41 de peisaje cu o suprafata de 34200 ha.

,, La castel ”

Aceasta rezervatie peisajistica ocupa sectorul vaii rîului Racovat pe o lungime de 5 km între satele Horodinesti si Brînzeni. Este un peisaj natural tipic de toltre. Stîncele toltrelor sunt crestate de forme carstice de relief ca pesterile si pîlniile crastice. Sub actiunea agregarii, eroziunii, a proceselor eoliene si a celor carstice, pe alocuri în sînci au luat nastere forme mitice de relief care amintesc diferite figuri, animale, castele oameni. Din stînci izvorasc multe izvoare cu apa rece potabila. Acolo unde rîul Racovat întretaie sirul de toltre, el formeaza difileuri impresionante iar cursul lui rapid zgomotos creaza impresia unui peisaj montan. Malurile stîncoase ale vaii Racovat sunt acoperite pe alocuri de crînguri, grupr de arbori, stejar comun, cires salbatic, par paduret; din arbusti aici cresc verigarul, porumbarul, paducelul; ierburile sunt reprezentate prin pulmonaria-pufoasa, strigoae, crînces, fragi, din plantele rare cresc popilnicul, strasnicul.


,, Suta de movile ”

Suta de movile este situata pe terasele vaii bazinului cursului de mijloc al rîului Prut, lînga satele Avrameni si Cubani. Despre Suta de movile pentru prima data se pomeneste în 1715 în lucrarea Descrierea Moldovei de Dimitrie Cantemir. Cercetarile savantilor au aratat ca aceste movile s-au format în urma unor mari alunecari de teren. Peisajul Suta de movile se întinde pe o lungime de 7,5 km si are o latime de 2 km.


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org