Referat - SINAIA

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2236
Etichete
sinaia
Descarcari
618
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

SINAIA
SINAIA, oras in centrul României (in judetul Prahova), situat pe râul Prahova, la poalele Muntilor Bucegi (Carpatii Meridionali), la o altitudine ce variaaza intre 798 si 971 m, la 62 de km spre NV de Ploiesti (resedinta judetului Prahova) si la 121 de km de Bucuresti; populatie 15730 locuitori (la 1 iulie 1991). Gara.
Sinaia este una din cele mai importante statiuni de odihna din tara, furnizând cele mai bune conditii de petreecere a timpului liber dar si de tratament, in toate anotimpurile anului, pentru oameni de toate vârstele. Are un climat subalpin, cu veri racoroase (media lunii iulie este de 14-16°C) si cu ierni nu foarte friguroase pentru o statiune montana (media lunii ianuarie este de -3,5°C). Temperatura medie anuala este in jur de 6,5°C iar media precipitatiilor 800-1000 mm anual. Stratul de zapada cazut iarna persista de la sfâsitul lui septembrie pâna la sfârsitul lui martie.
Bucurându-se de excelenti factori de cura (tonic-stimulanti), clima caracterizata de o presiune atmosferica scazuta - 67 mm coloana de mercur, cu o atmosfera puternic iionizata, cu un aer curat, fara praf si alti agenti alergici, bogat in ozon si radiatii ultraviolete, cu numeroase izvoare cu ape minerale sufuroase, bicarbonate, calcice, cu magneziu, cu oligominerale, statiunea Sinaia, numita si "Perla Carpatilor", furnizeaza

conditii excelente de tratament a neuroasteniei, a tulburarilor aparatului digestiv (in gastritele cronice hipoacide), a tulburarilor hepatobiliare (dischinezie biliara, colecistita cronica, sechele dupa operatii pe ficat), endocrine (hipertiroidism benign si boala lui Basedow, dupa tratament endocrinologic), respiratorii (nevroze respiratorii) si alte tulburari, dar si pentru odihna si recuperare a potentialului de munca. Cei interesati de tratamente pot suna la Policlinica din statiune pentru a pune intrebari despre serviciile oferite de personalul medical specializat de la hotelul Paltinis, inzestrat cu aparatura pentru aerosoli si inhalatii, electro, hidrotermo si kinetoterapie, sali pentru gimnastica medicala si izvoare cu ape minerale pentru cyre interne.

Sinaia ofera locuri de cazare in hoteluri ultramoderne (Alpin, Palace, Sinaia, Montana, Paltinis, Cota 1400, etc.), in multe vile confortabile, in case private, hanuri si popasuri turistice, cabane. Pentru amatorii sporturilor de iarna exista o pârtie de bob (1500 m lungime, 13 curbe si 132 m diferenta de altitudine), multe pârtii de schi cu grade diferite de dificultate, pârtii de sanie, telecabina, telescaun, teleschi. Pentru inotatori si iubitorii de sauna exista bazine la hotelurile Montana si Sinaia. Multe terenuri de sport si sali pentru cinema si alte spectacole.
Inainte de cel de-al doilea razboi mondial si de abdicarea familiei regale, Sinaia reprezenta locul de petrecere al verii a aristocratiei românesti. Primul loc ce merita sa fie vizitat in statiune este Manastirea Sinaia. este inca o mãnãstire activa, cu cladiri datând din 1695. Calugarii ce traiesc aici sunt cei mai multi foarte batrâni, cu haine traditionale, si sunt foarte bucurosi sa va arate imprejurimile si sa raspunda la orice intrebare pe care le-ati pune-o. Multi dintre ei vorbesc germana la fel de bine ca si româna.
Urmatorul popas in statiune puteti sa-l faceti la palatul Peles. Acesta este unul din cele mai bine conservate palate regale din Europa. El a servit ca resedinta de vara pentru primul rege Hohenzollern al României, Carol I. Construit in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cladirea este incercarea regelui de a imita stilul din tara lui natala, creind un ansamblu bavarian in muntii din România. Palatul este bogat ornamentat atat in interior cât si in exterior cu complicate sculpturi in lemn si picturi reprezentând scene din operele lui Wagner. Un ghid in engleza este disponibil la cerere.
Frontal view
The Dining Room
View from the interior
Pelisor este situat chiar lânga Palatul Peles. Acesta a fost resedinta de vara a celui de-al doilea rege din dinastia Hohenzollern, Ferdinand. Nu la fel de mare ca Palatul Peles, Pelisor ofera mai mult comfort. Un ghid in engleza este de asemenea disponibil. Dincolo de Pelisor se afla un alt palat construit mai târziu de dictatorul Ceausescu. Este construit in stil spaniol si a fost ridicat din dorinta dictatorului de a se plasa deasupra familiei regale. Nu este posibil sa se efectueze o vizita in acest palat, dar este interesant sa-l privesti si sa urci apoi pe o carare de munte ce pleaca chiar de aici (a fost creata ca un drum particular pentru Ceausescu).
In centrul statiunii Sinaia, la sud de hotel Montana, se afla telefericul. Aici, de la 8 la 16 in fiecare zi, puteti sa porniti intr-o calatorie cu telefericul pâna in vârful muntelui. Odata ajunsi aici puteti admira...


  • Referate asemanatoare

    • Sinaia

       I.Localizare Pozitionata central in cadrul Romaniei, Sinaia este o statiune montana foarte cunos ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org