Referat - Statiunea Cheia

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
314
Etichete
statiunea, cheia
Descarcari
204
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Statiunea Cheia

Muntii Ciucas sunt situati în S Carpatilor Orientali (în Carpatii de Curbura), la E de cursurile superioare ale râurilor Teleajen si Tarlung. Altitudine maxima: 1954 m (vf. Ciucas). Sunt alcatuiti din conglomerate, gresii si calcare, care în urma eroziunii dau un relief spectaculos, cu numeroase abrupturi, turnuri, coloane, hornuri, creste ascutite si stânci izolate de diferite forme (Sfinxul Bratocei, Porumbelul Bratocei, ciuperci uriase etc.). Rezervatie naturala complexa, cu o bogata vegetatie de pajisti, tufarisuri si plante de stâncarie. Masivul Ciucas are un climat montan mai putin rece decât cel din masivele înalte ale Carpatilor. Temperatura medie anuala este mai mica pe culmi (2-4 grade Celsius) si creste pe vai (4-6 grade Celsius); media în ianuarie: 6-8 grade Celsius; media în iulie: 12-14 grade Celsius. Precipitatiile medii anuale se situeaza între 1000-12000 mm. În masivul Ciucas traiesc numeroase animale salbatice, care alcatuiesc un pretios si variat fond cinegetic: ursi, mistreti, cerbi, râsi, vulpi, jderi, veverite, pisici salbatice, iar recent a fost colonizata si capra neagra (declarata monument al naturii si ocrotita de lege). Pasarile sunt reprezentate prin vulturi, acvile de munte, ulii, privighetori, cinteze etc., iar reptilele prin vipera comuna si sopârla de munte. Muntii Ciucas dispun de un bogat domeniu schiabil si de un vast domeniu pentru amatorii de alpinism (Culmea Gropsoarele-Zaganu, Bratocea, Turnul Goliat de sub vf. Ciucas).


Statiunea Cheia
Statiune de odihna si tratament de importanta nationala, accesibila in toate anotimpurile, situata in sud-estul central al Romaniei, in cadul comunei Maneciu (judetul Prahova), pe raul Teleajen, in depresiunea Teleajen, la poalele muntilor Ciucas (Carpatii Orientali), la o altitudine de 871 m, 61 km nord de ploiesti (resedinta judetului Prahova).
Are un climat clasic de depresiune intramontana, tonic si stimulant, aer cu ozonificare ridicata. Verile sunt racoroase (temperatura


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org