Referat - STOCKHOLM

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1010
Etichete
stockholm
Descarcari
353
Nota
10 / 10 - 1 vot


STOCKHOLM
-Oras asezat pe coasta estica a Suediei, acolo unde apele lacului Malaren se îngemaneaza cu cele ale Marii Baltice, acopera un arhipelag de aproximativ 20 de insule si tarmul continental din imediata apropiere a acestora, fiind în aceeasi masura, cel mai mare oras al Suediei, dar si centrul comercial, financiar, de transport si cultural cel mai important al tarii.
În fata Palatului Regal se gaseste Obeliscul, construit în onoarea burghezilor care, între 1788 si 1790, si-au adus o importanta contributie în razboiul împotriva Rusiei. Apoi, în spatele Bisericii finlandeze (o cladire galbena, ridicata între 1648-1653, care din 1725, adaposteste parohia finlandeza din Stockholm), sta vara, cu o palarie de soare pe cap, si iarna cu caciula si fular, Iron Boy (Baiatul de fier), cea mai mica statuie din oras, de numai 14 cm înaltime.
Punctul de atractie al orasului vechi, îl repezinta Palatul Regal. Pe 7 mai 1697, un incendiu devastator a mistuit castelul în asa masura, încât s-a considerat ca este absolut necesara reconstruirea sa din temelii. La sase saptamâni dupa dezastru, Tessin a prezentat 2 planuri pentru noul Palat Regal. Planurile sale prevedeau pentru exterior, ornamente renascentiste italiene si baroce, lucru agreat în foarte mare masura de Coroana suedeza.
Din punct de vedere arhitectural, Palatul este construit în stil romantic; de forma patrata, aripile sale, cu fatada spre oras închid o curte interioara de dimensiuni impresionante. Astazi, Palatul Regal adaposteste, în afara de apartamentele destinate Familiei Regale Suedeze, Muzeul de antichitati Gustav al III-lea, Tezaurul Coroanei si Capela Regala.
În afara centrului istoric, pot fi de asemenea admirate o multime de alte obiective: Palatul Parlamentului Universitatea construita în 1877, cladirea Academiei Suedeze (unde, în marea sala de concerte se decerneaza premiile Nobel).
Dintre muzee, cel mai reprezentativ pare a fi Muzeul Navei Vasa, nava amiral a Regelui Gustav al II-lea, singurul vas de razboi din secolul al XVII-lea, conservat într-un muzeu, din întreaga lume.
Adevarata savoare a orasului, o da însa, asezarea pe ape, legatura între cartierele-insule facându-se prin intermediul a nu mai putin de 50 de poduri.
O adevarata "Venetie a Nordului", peste care, an de an, straluceste soarele verii scandinave, dar peste care, nu de putine ori, coboara ceturile ori ninsorile.
-STENCZEL NORBERT-
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org