Referat - Tipuri de procese si forme de modelare a tarmului

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
517
Etichete
tipuri, procese, forme, modelare, tarmului
Descarcari
248
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Tipuri de procese si forme de modelare a tarmului


Procese si forme marine


Marea actioneaza asupra tarmului prin intermediul mijlocit al valurilor creind prin abraziune si acumulare marina un relief specific. Fenomenele de abraziune contribuie la retragerea liniei de tarm si la extinderea selfului si a plajei. In zonele in care valurile ating baza falezei abraziunea se manifesta prin surparea malurilor formand firide, nise si grotede abraziune (agige, nord si sud de Eforie, capul Tuzla). Printer formele de acumulare trebuie amintite pljele mai largi in dreptul golfurilor tip “baie” (pescarie Tuzla, Eforie Sud).


Procese si forme gravitationale


Evolutia zonei de litoral este determinate si de procesele gravitationale care se produc in toate zonele de faleza neamenajata, in special in partea superioara a acesteia. Se produc desprinderi, prabusiri si alunecari. Aceste procese au un ritm de modifestare sezonier mai intens in perioadele umede si constituie factorul principal de retragere al falezei (nord de farul din Tuzla).


Procese si forme carstice


In placa de calcar de la baza falezei se evidentiaza firide, nise si grote modelate prin abraziune si coroziune; mmarmite, lapiezuri, tasnitori maritime intermitente datorate actiunii valurilor (nord Eforie Nord, Agigea).


Procese si forme fluviatile


Tarmul cu faleza este modelat atat de procesele de spalare areala cat si de eroziunea torentiala. Aceste procese au o functionare periodica si o pondera relative redusa. Ele se fac evidente in timpul ploilor si a topirii rapide a zapezilor.


Procese si forme antropice


Construirea portului agigea-Constanta Sud a modifict radical infatisarea zonei, vechea linie a tarmului ramanand mult in interiorul uscatului nou creat. Actiunea omului de impiedicare a alunecarilor este evidenta prin constructia de diguri, consolidari de faleze. Intre diguri au fost amenajate asa numitele “sparge valuri” peste care trec valurile pierzand in trecerea lor 75% di energie. Faleza este


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org