Referat - Transporturile Aeriene

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
479
Etichete
transporturile, aeriene
Descarcari
301
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Transporturile aeriene


Transportul aerian a revolutionat transportul global, reducând dramatic timpul necesar cãlãtoriei pe mari distante. Cãlãtoriile peste oceane, care ar fi putut dura sãptãmâni sau chiar ani, acum pot fi fãcute în câteva ore.


Avioanele. Avioanele sunt vehiculele mai grele decât aerul, care folosesc aripi pentru a produce portantã. Avioanele transportã oameni, mãrfuri, postã, etc. Avionul a revolutionat de asemenea si rãzboiul. Multe descoperii în domeniul aeronauticii, cum ar fi motorul cu reactie, au fost descoperite de savanti si ingineri militari.
Primul zbor pilotat al unui avion a avut loc în 1903, fiind realizat de fratii Wright la Kitty Hawk, în Carolina de Nord, S.U.A. Odatã cu îmbunãtãtirea tehno-logiei, zborurile mai lungi au devenit posibile. Zborul aviatorului american Charles Lindbergh peste Atlantic, în 1927, a ajutat la trezirea interesului public pentru cãlãtoriile aeriene intercontinentale.
Dezvoltarea tehnologicã a produs avioane mai mari, mai rapide si mai dura-bile. Introducerea motorului cu reactie în 1941 a ajutat la inaugurarea avioanelor cu reactie în zborurile comerciale de dupã cel de-al doilea rãzboi mondial. Primul zbor al unui avion comercial cu reactie în S.U.A. a avut loc în 1958 si a fost fãcut de cãtre un Boeing 707. Boeing-ul 747 Jumbo Jet, care are o capacitate de peste 300 de locuri, a intrat în serviciu în 1970. Supersonicul frantuzesc Concorde si-a început serviciul în 1972.

Elicopterele. Un elicopter obtine portantã de la un set de palete rotoare, si nu de la aripi fixe, asa cum fac avioanele. Elicopterele sunt folosite în orase pentru a transporta cãlãtorii din zonele suburbane la aeroporturi. Elicopterele asigurã de asemenea evacuare medicalã si acces la zone greu de ajuns, cum ar fi platformele petroliere si regiunile muntoase. Elicopterele sunt de asemenea importante vehi-cule militare. Fortele militare le folosesc pentru transportul de mãrfuri, evacuare medicalã si pentru luptã.
Prima ridicare a un


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org