Referat - Vatican

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1698
Etichete
vatican
Descarcari
823
Nota
10 / 10 - 1 vot

Statul Vatican
Statul Vatican/Statto della citta del Vatican/Status Civitatis Vaticanae (statul orasului Vatican.)
Stat situat in sudul Europei:
0,44 km (cel mai mic stat independent din lume);
749 locuitori(1702 loc/km);
22 octombrie(aniversarea incoronarii papei Ioan Paul al doilea-1978);
Limbile latina si italiana;
1Lira = 100Centesimi.
Natura si economie:
Statul este amplasat in inima Romei (Italia), pe colina Vatican, de pe dreapta Tibrului,de dimensiuni liliputane (lungime max.900 m, latime maxima 600m), situat la 41º54’ lat N, 12º27’ long E. Clima este mediteraneana, cu temperaturi medii lunare cuprinse intre 7ºC (in ianuarie) si 25ºC (in iulie) si precipitatii in jurul a 650 mm/an. Este format din basilica San Pietro, piata San Pietro, Palatul Vatican, muzee si gradini. Activ turism legat de inestimabilele valori cuprinse in muzeele sale. Nu publica statistici asupra economiei si finantelor. Sursele de venit ale statului sunt reprezentate de Instituto per le opere di Religione apoi de contributii voluntare,donatii.
Populatia:
Vaticanul are 749 de locuitori(1980:830), din care 402 au cetatenia statului Vatican; garda elvetiana numara 100 de persoane. Culte: catolicism. Statul Vatican reprezinta centrul de comanda suprem al catolicilor din lumea intreaga. Catolicismul este religia cu cei mai multi adepti de pe glob(950 mil de persoane, 1994).
Istoria:
Statul papal ia fiinta in secolul al optsprezecelea cand papa dobandeste in stapanire fostele posesiuni bizantine din Italia Centrala, facand din Roma centrul politic si religios al bisericii catolice. In Evul Mediu statul papal joaca un important rol in politica europeana. Dupa ocuparea Romei de catre trupele italiene in anul 1870, papa se retrage in Vatican. Statul Vatican ia fiinta prin tratatul de la Lateran(11.2.1929). Conclavul Vaticanului alege la 16.10.1978 pe cardinalul Karol Wojtyla, arhiepiscop de Cracovia drept cel de-al 266-lea papa sub numele de Ioan Paul al doilea devenind primul papa neitalian din 1523 si cel mai tanar din ultimul secol.
Capitala :
Vatican. Cartier in NV Romei, capitala Italiei, dezvoltata in timp ca resedinta papala in jurul bisericii construite de imparatul Constantin (sec.IV) pe locul mormantului Apostolului Petru. Din 1934 dispune de o statie de cale ferata proprie legata de reteaua feroviara italiana; heliport. Important centru de cultura: Academia Pontificala de Stiinte, alte 6 academii, universitati (intre care Pontificias Universitas Gregoriana, f.1553); activitate editoriala (carti,un cotidian,”L’Osservatore Romano”, periodice), post de radio cu programe in 37 de limbi. Monumente:Vatican este o suma de monumente istorice,de arta si arhitectura. Se impune basilica San Pietro, cea mai mare biserica din lume, Capela Sixtina (pictata de Michelangelo), Apartamentela Borgia (pictate de Pinturicchio), Pinacoteca etc…
Armata :
Garda palatina creata in 1850 a fost suprimata in 1970. Garda elvetiana creata in 1480 de papa Sixt al 4-lea este recrutata dintre elvetienii de religie catolica si are in prezent un efectiv de circa 120 de persoane.
Turismul :
Vatican dispune de un patrimoniu artistic si cutural inestimabil, care atrege anual milioane de turisti din intreaga lume. Si-au castigat celebritatea basilica San Pietro, Capela Sixtina (sec. 15-16 , cu picturi de Michelangelo), muzeele Pio Clementino, Chiaromonti ( sec. 19 , cu galeria candelabrelor), Gregorino Egizio (cu arta egipteana antica), Muzeul Etnologic, Pinacoteca (cu tablouri de Rafael si alti pictori celebri ai Renasterii italiene si europene), Biblioteca, cu o colectie de carti si manuscrise (65000, cele mai multe in latina si greaca), unica in lume
Punctele de atractie :
Suprafata totala este de 44 de ha.
Cuprinde:
-Basilica San-Pietro;
-Palatul Vatican si anexele;
-Gradinile Vaticanului;
-Capele Sixtina.
Cele mai importante puncte din palat sunt:
-Ansamblul rezidential;
-Mai multe “palate” mici unde stau servitorii papei etc
Palatul papei si Capela cuprind galerii de pictura sculptura si arhitectura:
Biblioteca cuprinde 15067 de carti dintre care 67 de manuscrise.

...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org