Referat - Sisteme de operare

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
767
Etichete
sisteme, operare
Descarcari
423
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sisteme de operare


Def: Un sistem de operare constã într-un ansamblu de proceduri manuale si module de programe de sistem, care administreazã resursele sistemului de calcul, asigurã utilizarea eficientã în comun a acestor resurse si oferã utilizatorului o interfatã cât mai comodã pentru utilizarea sistemului de calcul.
Se poate aprecia cã un sistem de operare actioneazã ca o interfatã între componenta hardware a unui sistem de calcul si utilizator sau programele de aplicatie.

Functiile sistemului de operare
Pentru a îndeplini rolul de interfatã între hardware si utilizatori, un sistem de operare trebuie sã fie capabil îndeplineascã urmãtoarele functii:

1.Oferirea posibilitãtii de lansare în executie a programelor de aplicatie. In acest sens, sistemul de operare trebuie sã dispunã de:
un editor de texte
un translator
un editor de legãturi
2.Alocarea resurselor necesare executãrii programelor, se realizeazã prin identificarea: programelor ce se executã, a necesarului de memorie, a dispozitivelor periferice si a cerintelor privind protectia datelor.
3.Facilitãti pentru compresia datelor, sortare, interclasare, catalogarea si întretinerea bibliotecilor, prin programele utilitare disponibile.
4.Planificarea executiei lucrãrilor dupã anumite criterii, pentru utilizarea eficientã a unitatii centrale de prelucrare.
5.Asistarea executiei programelor prin comunicatia sistem calcul-utilizator, atât la nivel hardware, cât si la nivel software.

Componentele sistemului de operare
Majoritatea sistemelor de operare, pentru a rãspunde rolului de interfatã hardware – utilizatorii, sunt organizare pe douã niveluri:
nivelul fizic, care este mai apropiat pe partea hardware a sistemului de calcul, interferând cu aceasta prin intermediul unui sistem de înteruperi.
nivelul logic, care este mai apropiat de utilizator, interferând cu acesta prin intermediul unor comenzi, limbaje de programare, utilitare, etc.

Potrivit acestor douã niveluri, sistemele de operare cuprind în pri


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org