Referat - Sistemul de gestiune al bazelor de date

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
477
Etichete
sistemul, gestiune, bazelor, date
Descarcari
312
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sistemul de gestiune al bazelor de date
O baza de date este un sistem de colectii de date referitoare la un domeniu particular, care poate fi utilizat si prelucrat de mai multi operatori in scopuri diferite.

Sistemul de gestiune al bazelor de date (SGBD) este un pachet de programe care realizeaza gestiunea si prelucrarea complexa a bazelor de date. Pentru descrierea structurilor datelor, precum si a relatiilor dintre acestea intr-o baza de date se utilizeaza un procedeu formal, numit model conceptual. In practica prelucrarii automate a datelor, s-au consacrat urmatoarele modele conceptuale.
Ierarhic
retea
relational

MODELUL IERARHIC

Se bazeaza pe structuri de reprezentare arborescente si tipuri de relatii 1 la 1 si 1 la n. Cu ajutorul acestui model, structura bazei de date poate fi reprezentata sub forma unui arbore cu un nod radacina (trunchiul) si celelalte noduri (ramuri) contin colectiile de date. Legaturile intre noduri reflecta relatiile de asociere intre inregistrarile (set de date cu aceleasi proprietati) colectiilor de date superioare si inferioare.
Modelul ierarhic are urmatoarele caracteristici:
accesul direct este posibil numai la inregistrarile din colectia de date radacina:
accesul la inregistrarile colectiilor de date inferioare se face prin specificarea tuturor colectiilor, care se gasesc pe drumul de la colectia radacina pana la colectiacercetata:
toate inregistrarile din colectiile bazei de date, cu exceptia colectiei de date radacina au cate o inregistrare superioara.
Se defineste astfel o relatie, care asigura consultarea inregistrarilor din colectiile de date de sus in jos si de la stanga spre dreapta (modul „top-down”).
Modelul ierarhic are unele limite, in special la operatiile de actualizare (modificarea valorilor) a bazei de date, deoarece adaugarea de inregistrari se poate face numai cu precizarea colectiei de date superioare (cu exceptia colectiei de date radacina), iar stergerea unei inregistrari, genereaza stergerea tuturor inregistra


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org