Referat - Amplasarea colosului

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
298
Etichete
amplasarea, colosului
Descarcari
220
Nota
0 / 10 - 0 voturi

COLOSUL DIN RHODOS



Un alt monument artistic si arthitectural trecut pe lista Celor Sapte Minuni ale Lumii Antice l-a construit COLOSUS DIN RHODOS. RHODOS este o insula situata în coltul de sud est al Asiei Mici.
Statuia a fost înaltata în onoarea zeului HELIOS, Zeul Soarelui,care patrona insula, dar si în amintirea glorioasei victorii asupra lui Demetrios.Ea avea o înaltime de aproximativ 33 metri si era facuta din bronz,iar soclul din marmura alba.Pentru a ne putea face o imagine asupra dimensiunilor impresionante ale acestei statui ,Pliniu, un scritor antic scria: „câtiva oameni pot sa cuprinda cu bratele degetul mare al acestei statui si degetele sale sunt mai mari decât cele mai mari dintre statui”.Tot el relateaa ca pentru a se înalta statuia a fost nevoie de 12 ani .
Modul de construire.
Oare cum s-a putut construi o astfel de statuie?Philon ne aduce amanunte în legatura cu modul de înaltare a statuii:
„Construind un suclu din marmura artistul a fixat mai întâi pe el picioarele co-losului,pâna la înaltimea înceieturii gleznelor.Dupa ce prima parte a fost turnata,cea de a doua a fost modelata deasupra ei,iar partile urmatoare au fost turnate dupa aceasta metoda.Dupa turnarea noii portiuni peste cea deja lucrata,erau controlate si ajustate distantele dintre barele de prindere si înceieturile cadrului metalic si era asigurata stabilitatea blocurilor de piatra din interiorul statuii.Pentru a-si continua planul de operare pe o baza ferma,artistul o movila de pamânt în jurul fiecarei portiuni ,imediat ce era terminata.



Amplasarea colosului
Pozitia în care se afla statuia nu este consemnata în nici o sursa antica.Exista însa credinta ca statuia „încaleca” intrarea în port. Aceasta credinta este mentionata de un pelerin italian,care a vizitat RHODOS-UL în anii 1394-1395.El precizeaza ca statuia avea un picior la ivtrarea estica în port, iar celalalt picior se sprijinea în partea opusa.Aceasta varianta nu poate fi admisa,deoarece la


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org