Referat - Arhitectura renascentista

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
409
Etichete
arhitectura, renascentista
Descarcari
237
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Arhitectura renascentista



Termenul de Renastere a fost folosit de Vasari (1452-1550), care evoca o “rinascita” artistica, in opozitie cu “maniera gotica” precedenta, deci cu ansamblul epocii medievale. Delimitarea precisa a Renasterii din punct de vedere cronologic ii apartine lui Jacob Burckhardt, catre 1860.

In arhitectura, ca si in pictura si in sculptura, Renasterea a avut un “cuvant de spus”..daca putem spune asa. Formele geometrice s-au reconsiderat patraul si cercul pentru plan, cubul si cilindrul pentru edificii. Este cautata simplitatea.
Reprezentantii acestui curent au introdus anumite imbunatatiri in lucrarile lor in aceasta perioada:
Filipo Brunelleschi foloseste numarul de aur in constructia capelei Pazzi de la Florenta. Numarul de aur este phi . Se numeste numarul de aur pentru ca foarte multe lucruri se refera la el; de exemplu, membrele unui om: daca impartim lungimea bratului unui om cu lungimea de la cot la degete, va da 1.618; oricare raport a 2 nr din sirul lui Fibonacci va da acest nr sau daca impartim nr de female la nr de masculti dintr-un stup de albine rezultatul va fi tot 1.618. De aici i s-a dat acestui nr, 1.618 denumirea de “numar de aur” sau “proportia divina”.
Bramante Donato (144-1514) a fost un arhitect renascentist Italian care a dat o noua orientare arhitecturii din secolul al XVI-lea, imbinand armonios principiile matematicii si staticii de formele de traditie clasica. Acesta a construit biserici ca Santa Maria presso San Satero si Santa Maria delle Grazie din Milano si a inceput reconstructia bazilicii San Pietro din Roma; a executat si fresce.
Giotto a fost un pictor, dar si arhitect premergator al Renasterii si al intregii arte europene moderne. A inceput constructia campanilei Domului , Santa Maria del Fiore, din Florenta.
Michelangelo di Lodovico Bounarroti Simoni 1475- 1564). El s-a format in altelierul lui Ghirlandane si sub influenta mesterilor Academiei platonice florentine. Ca arhitect el a creat proiectele p


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org