Referat - Aspectul Romei

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
344
Etichete
aspectul, romei
Descarcari
263
Nota
0 / 10 - 0 voturi





REFERAT LA LATINA:



“ASPECTUL ROMEI”







MANUC TEODORA
CLASA A VIII-A A

Aspectul general al Romei- capitala celui mai mare imperiu al antichitatii! Orasul in care se adunau toate bogatiile imperiului! Era dezordonat si haotic. Frumoasele case private se pierdeau printre covarsitorul numar al insulelor, cele mai adeseori mizere. In sec. IV e.n. orasul avea un perimetru de 20 km, si o populatie ce dpasea mai mult ca sigur, cifra de un milion de locuitori. Pe la mijlocul sec. al IV-lea e.n. Roma era alimentata cu apa adusa de 11 apeducte, avea 11 terme si 856 bai private, 8 poduri peste Tibru, 190 de mari depozite de grane, 254 mori de macinat, 1152 de fantani, 11 forumuri, 37 porti de intrare in oras, 11 bazilici, 2 circuri, trei teatre, 2 amfiteatre, 36 arcuri de triumf de marmura si 28 biblioteci publice.
Centrul vietii publice a ramas de la inceput acelasi, situat in zona din jurul colinelor Palatinului si Capitoliului. Palatinul, nucleul originar al Romei, era colina cu cele mai vechi sanctuare, cu locuintele celor mai mari familii din era republicana, si cu marele palat al lui Octavianus Augustus, devenit- in timpul succesorilor sai care si-au construit aici palatele lor- cea mai grandioasa resedinta imperiala. Capitoliul (la inceputul istoriei romane fortareata redutabila a orasului) capatase un primordial caracter de loc sacru prin templul lui Iupiter Capitolinul, cel mai important lacas de cult din Roma. Aici au fost ridicate statui dedicate marilor barbati romani; tot pe Capitoliu erau expuse – sapate pe placi de bronz sau marmura – textele tratatelor incheiate cu alte popoare. Pe Capitoliu se mai aflau si monetaria, arhivele si tezaurul Romei, precum si teribilele carcere si locuri de executie a celor condamnati pentru crime grave, adeseori aruncati de la o inaltime de aproximativ 40 de metri de pe stanca Tarpeia.
In perioada imperiului au cunoscut o splendida dezvoltare edilitara si celelalte: Coline-Quirinal, Viminal, Aventin, Coelium, Esq


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org