Referat - Batalia Angliei

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1474
Etichete
batalia, angliei
Descarcari
594
Nota
9 / 10 - 1 vot


BATALIA ANGLIEI
În vara anului 1940, Hitler domina Europa, de la Capul Nord pâna în Pirinei. Singurul inamic activ ramas în razboi – Anglia – sub conducerea unui nou prim-ministru, Winston Churchill, se înversuna a continua lupta. Cu ce rezultate, acest lucru era îndoielnic. Armata britanica fusese împutinata în urma bataliei de la Dunkerque. Stalin nu-si permitea înca sa-l provoace pe Hitler. SUA, socata de caderea Frantei, începea prima recrutare pe timp de pace din istorie si cresta substantial bugetul alocat armatei, desi opinia publica, cu toate ca simpatiza Anglia, era împotriva intrarii în razboi.
Germanii urmareau sa supuna britanicii prin înfometare. În iunie 1940, ei au initiat Batalia Atlanticului, folosind submarine de lupta pentru a taia liniile transoceanice de aprovizionare aliate. Germanii aveau baze de submarine în Norvegia si Franta. La început, Germania detinea numai 28 de submarine, dar multe altele erau în constructie – îndeajuns de multe pentru a mentine Anglia în pericol pâna în vara anului 1943 si pentru a sustine lupta multe luni dupa aceea.
Invazia era mijlocul prin care Hitler dorea sa cucereasca Anglia, dar aceasta însemna trecerea Canalului Mânecii. Pentru reusita unei victorii, mai întâi trebuiau neutralizate fortele aeriene britanice. Drept urmare, batalia Angliei a fost purtata în aer si nu pe plaje. În august 1940, germanii au lansat raiduri aeriene asupra porturilor si aeroporturilor, iar în septembrie asupra oraselor din insula. Obiectivul consta în scoaterea din lupta a avioanelor britanice si distrugerea lor. Nazistii au ignorat însa un nou dispozitiv al britanicilor, radarul, care au marit substantial eficienta Royal Air Forces. Datorita pierderilor proprii care erau mult prea mari, Luftwaffe a trebuit sa schimbe bombardamentul diurn cu cel nocturn, la sfârsitul lunii septembrie. În perioada septembrie 1940 – mai 1941 au efectuat 141 de raiduri majore asupra Londrei si 56 asupra altor orase, dar daunele pe care le-au produs au fost prea mici pentru a fi decisive. Pe 17 septembrie 1940, Hitler a amânat pe o perioada nedeterminata invazia, implicit recunoscând înfrângerea sa în Batalia Angliei, cea mai mare batalie aeriana a celui de-al doilea razboi mondial.
Bogdan Lazarovici
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org