Referat - Cehia in secolele XIV - XV

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
366
Etichete
cehia, secolele, xiv
Descarcari
263
Nota
0 / 10 - 0 voturi



CEHIA ÎN SECOLELE AL XIV-LEA SI AL XV-LEA



Succesele dezvoltarii economice a Cehiei în secolul al XIV-lea si largirea legaturilor ei economice internationale au consolidat într-o mare masura situatia politica a statului ceh în Europa Centrala mai ales în acea vreme când se contura destramarea “Sfântului Imperiu Roman de neam german”, în cuprinsul caruia Cehia ocupa de la mijlocul secolului al XIV-lea o situatie de prim rang. În istoria Cehiei, secolul al XV-lea se caracterizeaza printr-un puternic avânt al luptei antifeudale a maselor populare si prin ridicare poporului ceh împotriva contopirii straine si împotriva asupririi din partea curiei papale.

Marele razboi taranesc din secolul al XV-lea în Cehia (razboaiele husite):

Dezvoltarea economico-sociala în secolul al XIV-lea si lupta de clasa
În secolul al XIV-lea a avut loc în Cehia un puternic avânt economic, care începuse înca din secolul precedent. Industiria miniera a acestei tari a înregistrat noi succese. S-a intensificat extragerea fierului si a cuprului. S-au îmbunatatit procedeele de topire a fierului, folosindu-se cuptoarele în care aerul era alimentat prin foale puse în miscare cu ajutorul energiei hidraulice. Au aparut ciocanele mecanice, a caror întrebuintare reprezinta o mare realizare în domenuiul metalurgiei medievale. În secolul al XIV-lea au capatat o mare însemnatate noile exploatari ale zacamintelor de argint din regiunea Kutná Hora. Exploatarea minelor de argint din regiunea Kutná Hora, Jilhava si altele a înlesnit îndeosebi dezvoltarea monetariei. Grosul din Praga a devenit moneda de baza a circulatiei monetare, raspândindu-se si în Germania, Polonia si în marele cânezat al Lituaniei. Se extragea si aur în cantitati destul de mari.
Relatiile marfa-bani patrunsesera tot mai adânc în toate sferele economiei feudale; s-a marit capacitatea pietei interne, s-a largit comertul extern. Dezvoltarea economica a regiunilor cehe din secolul al XIV-lea s-a oglindit mai ales în cresterea orasului


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org