Referat - Civilizatia Chineza

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
512
Etichete
civilizatia, chineza
Descarcari
405
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CIVILIZATIA CHINEZA – REZISTENTA ISTORICA





Stabila si independenta, civilizatia chineza a durat 3500 de ani, creand realizari artistice si culturale insemnate, dar a decazut si s-a prabusit din cauza atacurilor popoarelor din Vest, mai avansate tehnologic.

Descoperirile arheologice au aratat ca in China oamenii s-au organizat in comunitati agricole de-a lungul vailor, acum cel putin 7000 de ani. Cu toate acestea, istoria civilizatiei chineze a inceput de fapt o data cu prima mare dinastie, Shang, care a condus spatiul chinez intre anii 1532-1027 I.Hr.

Civilizatia din China a inceput mult mai tarziu decat cea din Orientul Apropiat, dar a supravietuit, neschimbata din anumite puncte de vedere esentiale, pana in vremurile moderne. Printre motivele carora se datoreaza acest fapt sunt: relativa izolare a tarii fata de alte civilizatii; China isi fabrica cele mai multe produse; cultura comuna puternica ce unea locuitorii Chinei; existenta unei clase de carturari care au continuat sa indrume societatea chineza in timpul domniilor si dinastiilor.

Sub conducerea dinastiei Shang, dinastia si poporul ocupau o regiune relativ mica din nordul Chinei, pe portiunile joase ale Fluviului Galben (Hwang-ho); capitala era Anyang in Honan-ul de nord. Dinastia Shang folosea o scriere care era o forma timpurie de chineza, dar cultul stramosilor, o alta trasatura distincta chineza - era bine stabilit, cel putin in familia regala. Au inflorit si preocuparile artistice traditionale, cum ar fi olaritul, fesutul matasii si sculptatul in bronz si jadele. In 1027 i.Hr. dinastia Shang a fost detronata de dinas¬tia Chou, aflata la putere pana in 256 i.Hr. Potrivit traditiei, noii conducatori sustineau ca dinastia Shang isi pierduse "Mandatul Cerului" (autorizatia divina pentru a conduce), care trecuse in posesia noii dinastii. Mandatul Cerului avea sa devina principala justificare pentru toate schimbarile politice ulterioare, deoarece conferea legitimitate oricarui rebel victorios - care


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org