RSS FeedAdauga la favorite

Referat Civilizatie

Preview Civilizatie

Advertisment
CIVILIZATIE – OCUPATIILE SI ORGANIZAREA SOCIETATII LA STRAMOSII NOSTRI DACI
OCUPATII
1. Agricultura.
Agricultura a fost principala ocupatie a dacilor. 
Desporeririle arheologice au scos la iveala un bogat inventar agricol. Dacii cultivau cereale, pomi fructiferi si vita de vie.
Pamantul era folosit in comun, dar existau si proprietati individuale. De la poetul latin Horatiu stim ca dacii nu cultivau un ogor mai mult de un an. In fiecare  an ogorul era lucrat de altii.
In timpul expeditiei sale la nordul Dunarii, Alexandru Macedon a intalnit lanuri intinse de grau.
Stim ca, in timpul razboiului cu Traian, Decebal a insarcinat pe o parte din nobili cu  apararea cetatilor, iar pe altii cu organizarea agriculturii.
Scriitorul roman Columella (in lucrarea De re rustica) ii socoteste pe daci printre  popoarele experte in lucrarea pamantului.
Geograful Strabon povesteste ca dacii s-au supus poruncii regelui Burebista de a taia vita de vie si de a trai fara vin.
Dacii cresteau in turme mari vite si oi. Folosirea cailor in actiunile militare este des mentionata de autorii antici.
Alte activitati importante erau apicultura si pescuitul. 2. Prelucrarea metalelor.
Exploatarea zacamintelor de fier incepe pe teritoriul Daciei in secolul al VIII-lea. Metalurgia fierului a fost preluata pe de o parte din Peninsula Balcanica, iar pe de alta parte de la triburile cimerienilor (de la nordul Marii Negre). Din fier dacii lucrau arme  si o mare varietate de unelte, care erau superioare celor din bronz.
Metalurgia fierului a contribuit mult la inflorirea civilizatiei dacilor din secolele I i.Hr. - I d.Hr. In Muntii Orastiei au fost descoperite, izolat sau in depozite, sute de  unelte de fier.
In Muntii Apuseni dacii exploatau aurul si argintul, din care lucrau vase si podoabe. Stim ca dupa razboiul din 105-106 d.Hr., Traian a dus la Roma cantitati foarte mari de  aur (165 tone) si argint (331 to...

Informatii:

Nume: Civilizatie

Categorie: Istorie

Data adaugarii: 04.12.2008 03:38

Afisari: 2168

Etichete: civilizatie

Descarcari: 76

Nota: 9 / 10 - 1 voturi

Referate aseamantoare

Feedback