Referat - Criza economica

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
489
Etichete
criza, economica
Descarcari
243
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Criza economica


Criza economica a inceput in anul 1929 in SUA si apoi sa extins in intreaga lume.
Extraordinara prosperitate din anii 1920 a fost favorizata de mai multi factori:
-organizarea stiintifica a muncii
-concentrarea si rationalizarea intreprinderilor
-publicitatea si creditul
cauza profunda a crizei a fost productia anarhica ne tinand seama de absorbtia pietii.
Marea majoritate a intreprinderilor au facut imprumuturi masive pe termen scurt avind incredere in prosperitatea si in posibilitatea rambursari lor.
Pe 24 octombrie 1929 a avut loc crahul de pe Wall Street. La bursa din New York numerosi actionari ne mai avind incredere in intreprinderi au incercat sa i-si vanda actiunile,pretul actiunilor scazand brusc.Criza bursiera provocand o criza financiara,
depunatori grabinduse sa-si retraga banii, foarte multe bancii au dat faliment.(5096 de banciiAmericane si-au suspendat platile intre anii 1929 si 1932.
Formele de manifestare a crizei
Criza a fost insotita de scaderea productiei industriale. Uzinele au fost inchise crescand foarte mult nr. Somerilor , fenomenul a fost numit « MAREA DEPRESIUNE ».
Cele mai afectate tarii au fost Germania si Austria, in 1932 erau aproxmativ 6 milioane de someri, adica o treime din forta de munca. Nici Anglia nu a fost ocolita de aceasta criza ,fiecare ai patrulea muncitor era somer,iar productia industriala a ajuns la nivelul anului 1900.
Principala grija a guvernelor europene in perioada crizei a fost aceea de a practica o politica de deflatie ptr. A salva moneda nationala.
In Franta criza sa declansat ceva mai tarziu,dar pe o perioada mai lunga de timp, de aproape 6 ani.
Productia a scazut cu aproape 30%, iar in 1935 numarul somerilor a atins peste 4,2 milioane.
In Ceoslovacia productia industriala a scazut cu 40%, iar in Romania exporturile de grau si titei au scazut cu 57,6%. Singura tara ne afectata de depresiunea economica a fost URSS care, izolandu-se de restul lumii, nu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org