Referat - Cucerirea Daciei

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2737
Etichete
cucerirea, daciei
Descarcari
991
Nota
5 / 10 - 2 voturi


Preliminarii
Adoptiunea si apoi moartea lui Nerva l-au surprins pe Traian în provinciile germanice, ramânând la frontierele de pe Rin, din Pannonia si de pe Dunare pâna spre sfârsitul anului 99. Aceasta lunga stationare la frontiere a pregatit expeditiile sale de mare anvergura. Înainte de a se întoarce la Roma, în iarna 98-99 e.n., Traian începe un turneu de inspectie, pe frontiera danubiana. În "Panegiricul" sau, publicat în timpul si dupa primul razboi dacic, Pliniu subliniaza ca astfel Traian intimida pe Decebal si îi zadarnicea orice plan de noua actiune ofensiva. În realitate, Traian urmarea, mai ales, sa verifice si sa consolideze capacitatea de lupta a legiunilor stationate în zona danubiana. Patru dintre acestea se aflau în Pannonia (I Adiutrix, XII Gemina, XIV Gemina, XV Apollinaris), trei în Moesia Superioara (IV Flavia, II Adiutrix, VII Claudia) si înca doua în Moesia Inferioara (I Italica si V Macedonica). Traian inspecteaza taberele acestor legiuni, fortele auxiliare si fortificatiile de la frontiera. Totodata, el întreprinde lucrari importante, cum ar fi: construirea sau numai terminarea construirii soselei de pe malul sudic al Dunarii, la Cazane, care prelungea de fapt unele amenajari rutiere mai vechi.
Cum atesta vestita inscriptie "Tabula Traiana", aceasta sosea s-a realizat prin taierea unor bucati de stânca iar podeaua sa a fost sustinuta de console de lemn fixate în malul pietros. Noi fortificatii au fost ridicate în mai multe locuri. Toate aceste actiuni faceau parte dintr-un plan de pregatire a vastei campanii întreprinse împotriva dacilor. Nici chiar declaratiile de pace, mentionate de Pliniu nu puteau însela pe nimeni.
Primul razboi dacic
Cauze:
- intentia lui Traian de a spala presupusa rusine rezultata din tratatul încheiat între Domitian si daci.
- Pliniu se refera la dispretul dacilor fata de Imperiul Roman, prilejuit de stipulatiile tratatului, lucru dovedit de incursiunile în teritoriile romane.
- de asemenea, Criton semnaleaza ca Decebal umilise pe romani prin încheierea pacii din 89 e.n., considerând acest lucru ca pricina fundamentala a razboiului lui Traian si a cuceririi regatului dac.
Decebal a folosit clauzele tratatului pentru a-si spori capacitatea de lupta. Astfel el a atras în rândurile armatei dace un numar mare de transfugi recrutati dintre militarii romani cei mai destoinici. Dacii si-au fortificat puternic cetatile si au fabricat masini de lupta eficace. Armata daca, pregatita de militari romani, deprindea tactica de lupta romana.
Cauzele imediate ale cuceririi Daciei sunt: a) de ordin politico-militar; b) de natura economica.
a) Cauze de ordin politico-militar.
- statul dac devenise prea puternic pentru ca romanii sa mai poata asigura securitatea deplina a frontierei danubiene.
- Traian avea intentia de a fauri în Europa estica o latinitate puternica, replica a celei create în Occident de Caesar si de August, Dacia urmând sa devina un bastion
avansat al acestei latinitati, în mijlocul vecinilor aprigi ai romanilor.
- apararea provinciilor balcanice de triburile migratoare. Totodata, el nu voia sa lase întreg estul Imperiului în sfera lingvistica-culturala elenica si spera sa creeze un rasarit latin, alaturi de cel grecesc.
- romanii doreau sa cucereasca toate statele civilizate de la frontierele lor, numite "lumea locuita", din care faceau parte si dacii. Prin acest lucru se urmarea de fapt cucerirea regatului part, principalul stat civilizat.
- Traian nu considera posibila o actiune de anvergura împotriva partilor, înainte de a-si fi asigurat spatele, adica înainte de a fi lichidat primejdia constituita de statul dac al lui Decebal.
b) Cauze de ordin economic
- aurul dacilor, bogatiile subsolului si solului dacic, al minelor si ogoarelor sale, au determinat în mare masura cucerirea Daciei, care astfel putea sustine material celelalte campanii.
- posibilitatea colonizarii unor noi teritorii promitea solutionarea partiala a unor deparitati sociale si devierea unor nemultumiri.
- linia Dunarii era mai usor de aparat decât o frontiera în interiorul Daciei. Experientele Imperiilor Bizantin si Otoman, dar si cele ale Imperiului Roman, o dovedesc.
Campaniile:
Decebal si-a creat un abil sistem de aliante, care a dus la formarea unei ample coalitii antiromane, din care faceau parte numeroase triburi dacice, germanice si sarmatice: îndeosebi burii germanici si roxolanii. Se apreciaza ca el a concentrat împotriva lui Traian o


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org