Referat - Dacia provincie Romana

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
374
Etichete
dacia, provincie, romana
Descarcari
186
Nota
0 / 10 - 0 voturi

DACIA - PROVINCIE ROMANA. NASTEREA UNUI NOU POPOR, ROMÂNII

1. Provincia Dacia
- Provincia Dacia a existat între 106-2711 d.Hr. Ea nu cuprindea toate teritoriile locuite de daci. Crisana, Maramures, nordul si centrul Moldovei ramân în continuare locuite de dacii liberi. - Traian a ramas în Dacia pâna în 107, pentru a organiza noul teritoriu. - În 108 este întemeiata capitala provinnciei, Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. - Alte orase importante din Dacia au fost:: Apulum, Napoca, Potaissa, Drobeta, Dierna, Tibiscum.
2. Continuitatea dacilor
- Unii autori antici au afirmat ca populattia daca a fost complet nimicita în urma celor doua razboaie cu romanii. Acest lucru nu este adevarat. - Dovezile ca în Dacia a continuat sa exiiste o numeroasa populatie autohtona sunt urmatoarele: - Majoritatea istoricilor antici nu au afiirmat ca dacii ar fi murit cu totii. Spre exemplu, istoricul Dio Cassius precizeaza ca multi daci au trecut de partea romanilor, în timpul celor doua razboaie. Scene de pe Columna lui Traian înfatiseaza reîntoarcerea dacilor la vetrele lor. - Inscriptii si izvoare scrise mentioneza unitati formate din daci care stationeaza în diferite provincii din imperiu. Se cunosc un numar de 12 astfel de unitati militare. - Numele dacice al localitatilor se pastreeza în timpul stapânirii romane (Apulum, Napoca, Drobeta, Dierna, Potaissa). Datorita prezentei autohtonilor în provincie, la noua capitala a Daciei romane este adaugat numele Sarmizegetusa. - Se pastreaza de asemenea numele dacice aale râurilor, care sunt folosite si de catre romani (Maris, Samus, Alutus, Pyretus). - Descoperirile arheologice sunt cele mai importante dovezi ale continuitatii dacilor: asezari si locuinte, necropele, obiecte de uz casnic, ceramica, unelte, toate de provenienta dacica.
3. Dacii liberi
- Dacii liberi sunt locuitorii Maramuresullui, Crisanei, Moldovei, teritorii care nu au facut parte din provincia Dacia. - Acestia au pastrat un contact permanent cu dacii di


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org