Referat - Debutul artei paleolitice

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
320
Etichete
debutul, artei, paleolitice
Descarcari
198
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Debutul artei paleolitice

Arta paleolitica debuteaza in auringnacian cu „productii”care evidentiaza tendinta de abstractizare, de utilizare de simboluri, de sugerare a unei idei mai curand, decat a reproduce fidel un model din natura. De data mai recenta (solutrean – magdalenian), marile productii de la Lascaux reveleaza o redare aproape fotografica a animalelor. Acest stil de abordare , realist si naturalist al animalelor nu schimba cu nimic valoarea simbolica a desenului. Modul de asociere al animalelor si dispunerea lor in ansambluri subliniaza acest lucru ( tendinta de abstractizare). In lumina celor mai sus mentionate, este limpede ca aceste productii artistice sunt expresia materiala a unor practici magice ( magia vanatorii, ritualuri de initiere) .
Arta iconica bidimensionala de la Lascaux cuprinde gravuri, picturi si reliefuri de animale si o singura reprezentare umana.
Arheologia preistorica reconstituie trecutul pe baza unor izvoare nescrise, urmarind activitatea unor grupuri umane al caror nume nu poate fi cunoscut în masura în care nu au intrat în contact cu alte popoare care foloseau scrierea.
Decorul în care a inflorit arta paleolitica a putut deveni baza unor credinte sau mituri diferite, unele din simbolurile zoomorfe fiind transmidse si în neolitic. 1
La umanitatea preistorica întâlnim în paleolitic si mezolitic o prima etapa a gândirii magice, apoi în neolitic omul face diferenta dintre suflet si corp si disting o putere supranaturala mana care se poate întruchipa în diferite obiecte sau spirite2.
Miturile si simbolurile religioase au avut un rol important în consolidarea legaturilor sociale, iar cunoasterea mentalitatii oamenilor primitivi si a credintelor lor ne ajuta la interpretarea diferitelor aspecte ale artei preistorice.
Miturile si simbol


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org