Referat - Diploma Cavalerilor Ioaniti

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
304
Etichete
diploma, cavalerilor, ioaniti
Descarcari
206
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Diploma Cavalerilor Ioaniti


Diploma Cavalerilor Ioaniti este legata de confirmarea existentei primelor formatiuni statale românesti pe teritoriul Tarilor Române dintre Carpati si Dunare si este un act de donatie al regelui Bela al IV lea al Ungariei în Favoarea Cavalerilor Ioaniti emis la 2 iunie 1247.
Acest act consfinteste daruirea unui întins teritoriu de la sud de Carpati , care cuprindea primele mici state feudale românesti si ne furnizeaza unele date legate de viata economica, sociala, politica si militara a acestora.
Partile care au semant întelegera au fost Bela , regele Ungariei, Dalmatiei, Croatiei, Ramei, Serbiei, Galitiei, Lodomeriei si Cumaniei de-a pururi , Rembaldus, marele perceptor al Casei Ospitalierilor din Ierusalim si martorii; fruntasii si baronii regatului Ungariei.
Sarcina acestor calugari militari era sa lupte pentru apararea credintei crestine si pentru a da sfat si ajutor credincios pentru popularea tarii noastre; în fapt trebuiau sa asigure granitele Ungariei împotriva navalirilor tatare care slabeau regatul.
În cotrapartida primeau” întreaga tara a Severinului cu muntii acesteia si cu toate celelalte locuri ce tin de ea, precum si cnezatele lui Ioan si Farcas pâna la râul Olt, afara de Tara lui Litovoi pe care o lasau romînilor dupa cum au avut-o acestia si pâna acum „. În plus, „ jumatate din foloasele , veniturile si slujbele din întreaga tara a Severinului si a cnezatelor amintite mai sus sa ramâna noua( regelui) si jumatate pentru folosul casei(ospitalierilor) afara de bisericile înfiintate si de cele ce se vor întemeia în toate teritoriile amintite mai sus , din veniturile carora nu tinem nimic pentru noi, ramânând neatinse cinstea si drepturile arhiepiepiscopilor si episcopilor pe care le-au avut înainte, lasând la o parte si toate morile dintre hotarele teritoriilor amintite, afara de cele din tar


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org