Referat - India mongolilor

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
384
Etichete
india, mongolilor
Descarcari
246
Nota
0 / 10 - 0 voturi

India mongolilor






Creand o cultura splendida, opulenta, Moghulii au unit aproape tot subcontinentul indian sub conducerea lor. Chiar in declin, prestigiul lor i-a plasat in centrul opozitiei fata de noii stapani ai Indiei – englezii.

In 1398, imparatul mongol Timur a patruns in India si a devastat Delhi. Apoi, a mers mai departe, dar, dupa invazia sa, sultanii din Delhi nu au redobandit autoritatea asupra nordului Indiei. Nu a existat nici un mare imperiu in subcontinentui indian, pana cand un urmas al lui Timur, Babur, a fondat dinastia Moghul.

Primul imparat
Dupa o copilarie plina de pericole, Babur s-a proclamat conducatorul Kabul-ului in Afganistan. Tarat in mijiocul conflictelor unei Indii dezbinate, acesta l-a infrant pe sultanul din Delhi la Panipat (1526), iar in urmatorii patru ani a continuat sa cucereasca nordul Indiei, ajungand pana la Bihar, in est. Desi mongol, ("Moghul" este echivalentul persan al cuvantului "mongol"), Babur avea o cultura turca si persana, scriind memorii si contribuind la imbogatirea traditiilor indiene, prin preocuparile sale pentru poezia persana si gradinarit.

Imperiul lui Babur nu avea radacini adanci in India, iar dupa moartea sa, a reusit sa scape de autoritatea extravagantului sau fiu Humayun (1530-56). Pana in 1542, Humayun era pe punctul de a se exila in Persia si singurul sau fiu, viitorul imparat Akbar, s-a nascut in timpul acestei calatorii. In mod remarcabil, Humayun a reusit sa-si recupereze tronul cu putin timp inainte de a muri, iar Akbar l-a urmat la tron, fara ca cineva sa i se opuna.

Domnia lui Akbar
Cel mai celebru dintre toti Moghulii, Akbar (1556-1605), a fost un mare cuceritor si sustinator al picturii in miniatura si a altor arte care au inflorit in aceasta perioada. Armatele sale au ocupat nordul, pana la Bengal (Bangladesh-ul de azi), si au extins frontierele imperiului pana in centrul Indiei. Insa, o realizare si mai importanta a fost ordinea sociala si relig


  • Referate asemanatoare

    • India

      India are o suprafata de 3.287.590 km² si o populatie de 846.302.688 locuitori. Densitatea e ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org