Referat - Islam

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1745
Etichete
islam
Descarcari
1047
Nota
9 / 10 - 1 vot


Proiect la istorie: Islam, de Remus Prunescu
Religia reprezinta un subiect controversat pentru toate timpurile si toate persoanele. În lume exista mai multe credinte, fiecare pretinzând ca este cea adevarata si lupta pentru ideologia sa. Razboiul sfânt purtat de musulmani sau cruciadele reprezinta manifestari ale unor oameni care lupta pentru convingerea sa si a neamului pe care îl reprezina. Nu de putine ori toate aceste confruntari au fost soldate cu morti, în zilele noastre existând atentate puse pe seama lor. Din acest punct de vedere lumea se afla într-un permanent razboi care nu reprezinta “o fapta buna”.
Religia reprezinta un cod moral pe care trebuie sa-l respecte fiecare apartenent. Însa acesta difera de la o cultura la alta, dar elementul comun este iubirea si pacea pe lume. Cât timp anumite religii ies în evidenta prin nerespectarea acestei legi, nu se va ajunge la o lume mai buna. În ziua de azi imaginea religie se poate spune ca s-a degradat, fiind vazuta doar sub forma de credinta si venerare. Religia înseamna mult mai mult; religia trebuie sa caracterizeze un popor, o societate, sa fie arta, viata si respectare pentru acel grup de oameni. În lume exista o religie care nu se refera numai la credinta si venerare, ci la viata – ea guverneaza viata celor care cred – aceasta este islamul.
Islamul – religie mondiala:
Cuvântul arab “islam” înseamna “supunere”. Astfel numele religiei se refera la supunerea fata de Dumnezeu. O persoana care a facut în acest fel este numita musulman. Teoretic, tot ce trebuie sa faca un om sa devina musulman este sa recite sincer partea scurta a religiei cunoscuta sub denumirea de “shahadah”: “Marturisesc ca nu exista alt dumnezeu decât Dumnezeu [Allah] si ca Mahomed este Profetul lui Dumnezeu”.
Desi într-un sens isotric musulmanii dateaza începuturile religiei lor înca din timpul lui Mahomed, în secolul al 7 d.Ch., într-un sens religios ei vad aceasta religie identica cu monoteismul adevarat pe care profetii de dinaintea lui Mahomed, precum Abraham (Ibrahim), Moise (Musa) si Iisus (Isa), l-au raspândit. În Koran (scrisul arab), Abraham este musulman. Urmasii acestora si a altor profeti se crede ca au gresit în propovaduire, însa Dumnezeu, în mila Sa, l-a trimis pe Mahomed sa cheme din nou omenirea la adevar.
În mod traditional, Islamul a fost raspândit de catre urmasii sai în toate domeniile vietii, nu numai la acelea (credinta si venerarea) care sunt vazute drept sfera credintei de azi. Astfel majoritatea musulmanilor numesc isalmul drept un mod de a trai decât o religie. Acesta este motivul pentru care, atunci când facem referire la Islam, precizam de fapt o societate, o cultura sau o civilizatie, precum si o religie. În timp ce istoria Crestinismului acopera doar lucruri legate de religie, istoria Islamului poate cuprinde, de exemplu, dezvoltari politice, literatura, viata artistica, migrari de popoare.
Aderentii unei religii pot sa difere între ei pe baza a ceea ce constituie esenta unei religii, ce este mai important sau mai putin important, ce este credinta adevarata sau erezie. Studentii moderni de religie, când încearca sa descrie o religie, pot încerca sa ocoleasca aceasta problema acceptând definitiile date de exemplu de Papa în Catolicismul Roman. Asemenea lucru este imposibil pentru cineva care doreste sa discute despre Islam deoarece, de-a lungul timpului nu a existat un centru autoritar al musulmanilor. În acest loc, autoritatea religioasa si puterea a fost difuzata la un nivel local printre oficialii religiosi care nu formeaza o adevarata ierarhie sau organizatie. Un individ primeste autoritate într-un consens privind cultura si mila pe care le detine. Teoretic, cel putin, majoritatea pozitiilor de autoritate sunt deschise tuturor.
În timpurile moderne au existat încercari de a promova ideea ca, indivizi anume, au o autoritate speciala în Islam. În Islamul Sunitilor, de exemplu, Consiliul de la Universitatea Azhar din Cairo este uneori considerata ca având o autoritate, în timp ce printre siitii din Iran o ierarhie a învatatilor acestei religii a fost dezvoltata si recunoscuta de stat. Chiar si în acest mod, nici o persoana nu a reusit sa se proclame seful peste toti musulmanii, si astfel de cerereri sunt întotdeauna contestate.
Islamul este o religie care ofera independenta celui care este musulman. Nu este supus nimanui în afara de Dumnezeu. Ideea de supunere fata de o institutie, sau o persoana nu este acceptata si respinsa imediat. Astfel întreaga religie islamica se creeaza pe baza fiecarui cetatean.
Astfel nu este posibil sa se faca referiri generale despre ce este sau nu este Islamul, fara ca acesta sa fie deschis indivizilor sau grupurilor cu diferite puncte de vedere asupra religiei. În general, trebuie evitati termeni ca “ortodoxie” sau “erezie” . 
Aparitia si expansiu...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org