Referat - Istoria

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2243
Etichete
istoria
Descarcari
843
Nota
1 / 10 - 1 vot

Cuprins :
Capitolul 1 :Stadiul general de dezvoltare a societatii romanesti
Capitolul 2 :Revenirea Dobrogei la Romania
Subcapitolul 1 :Noua organizare administrativ-teritoriala a Dobro- gei, expresie a structurii unitare a statului roman
Subcapitolul 2 :Regimul libertatilor nationalitatilor pe plan econo- mic, politic si cultural-confesional
Subcapitolul 3 :Renasterea economica in sanul patriei
Subcapitolul 4 :Particularitatile vietii politice
Subcapitolul 5 :Dobrogea in anii Primului Razboi Mondial
Subcapitolul 6 :Dezvoltarea vietii spirituale in perioada 1878-1918
Subcapitolul 7:Mersul sinuos pe calea economiei capitaliste
Capitolul 3 :Constanta- o reprezentanta de seama a acestui teritoriu greu incercat de istorie
Suntem in anul una mie opt sute saptezeci si opt , luna noiembrie douazeci si trei, stil vechi. Se incheiase razboiul ruso-turc, iar Congresul de la Berlin consfintise reanexarea Dobrogei la tara. Din pacate, o mare nedrepta- te istorica se incheia tot atunci. Rusia lua in stapanire Basarabia, calcandu-si fagaduinta si nesocotind onoarea militara a romanilor.
Capitolul 1:
Stadiul general de dezvoltare a societatii romanesti
Cucerirea independentei la 1877 a asigurat statului romanesc o pozitie favora- bila afirmarii internationale a poporului nostru, a creat o premisa de cea mai mare insemnatate pentru mobilizarea fortelor creatoare ale intregului popor pentru pro- gresul economic si social al tarii.
In fata Romaniei se deschideau noi perspective privind modernizarea tarii, or- ganizarea ei pe temelii inaintate, constituind un puternic stimulent pentru inviorarea activitatii economice, pentru avantul fortelor de productie si consolidarea relatiilor capitaliste. Intreaga perioada de dupa dobandirea independentei a fost marcata de
preocuparea fortelor inaintate ale societatii de a asigura progresul economic in toate domeniile de activitate.
Capitalismul a inceput sa se dezvolte mai repede, raportul de forte dintre burghezie si mosierime a inceput sa evolueze tot mai mult in favoarea burgheziei interesata in dezvoltarea fortelor de productie industriala. 'Lipsa unei industrii nationale - scria P. S. Aurelian – este in timpul de fata o cauza de slabiciune pentru tara, iar in viitor o amenintare pentru interesele sale cele mai vitale.'
Dupa cucerirea independentei de stat, conditiile de dezvoltare a industriei, ca si a celorlalte domenii ale vietii economice, au devenit mai favorabile. Odata cu scuturarea jugului otoman, Romania , ca stat independent, nu mai era legata de capitulatiile turcesti fata de tarile apusene si capata libertatea de a promova o politica economica independenta in stare sa stimuleze productia industriala. La aceste conditii se mai adauga si alti factori, ca :largirea pietei interne pentru forta de munca, ca urmare a diferentierii taranimii, crearea sistemului monetar national, formarea sistemului bancar capitalist, extinderea retelei de cai ferate si a comunica- tiilor, ca si masurile de politica economica pentru protectia industriei nationale luate pe linie de stat.Toate aceste conditii se datorau faptului ca burghezia industriala in formare se manifesta pentru o politica de dezvoltare a fortelor de productie din industrie si, in acest scop, pentru largirea procesului de acumulare interna a capita- lului, pentru promovarea si largirea pietei nationale romanesti.
O serie de piedici continuau inca sa limiteze posibilitatile de dezvoltare a industriei. Printre acestea erau ramasitele relatiilor de productie feudale, ale caror consecinte se concretizau in mentinerea unei scazute puteri de consum a populatiei rurale, in limitarea crearii bratelor de munca libere pentru industrie, ca si in limitarea acumularilor interne de capital.
Un factor care a franat dezvoltarea industriei a fost aplicarea pana in deceniul 9 al secolului al XIX-lea, a politicii economice a 'liberului schimb' in conditiile in care industria din Romania era slab dezvoltata, in care utilajele mecanizate abia isi facusera aparitia; aceasta politica economica a avut consecinte positive doar pentru tarile exportatoare de produse industriale in tara noastra, in timp ce pentru bruma de industrie romaneasca efectele ei au fost nimicitoare.
Politica liberului schimb in care era interesata mosierimea si burghezia comerciala, pentru a plasa produsele pe pietele straine, s-a concretizat in incheierea unei serii de conventii comerciale cu statele din centrul si apusul Europei. Prima conventie a fost incheiata in anul 1875, pentru o perioada de zece ani cu Austro-Ungaria. Aceasta conventie avea in sens diplomatic, recunoasterea pe plan e...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org