Referat - Localitati si puncte de acces

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
316
Etichete
localitati, puncte, acces
Descarcari
229
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Localitati si puncte de acces
Parcul National Muntii Rodnei – Rezervatie a Biosferei este localizat în sud-estul judetului Maramures si nord-estul judetului Bistrita Nasaud, în zona înalta a Muntilor Rodnei, ocupând o suprafata de 46.399 ha.Parte integranta a grupei nordice a Carapatilor Orientali, Muntii Rodnei sunt situati între Masivul Tibles în vest; Obcinele Bucovinei si Muntii Suhard la est; Muntii Maramuresului la nord; Dealurile Nasaudului la sud; Muntii Bârgaului la sud-est. Muntii Rodnei reprezinta cea mai importanta unitate montana din Carpatii Orientali. Astfel, Muntii Rodnei se individualizeaza atât prin altitudinea cea mai înalta din zona rasariteana a Carpatilor (vârful Pietrosu 2303 m), dar si prin existenta celui mai mare lac glaciar (Lala Mare cu o suprafata de 5637 m2). De asemenea, în arealul Muntilor Rodnei se regaseste una dintre cele mai importante statiuni montane din zona nordica a tarii (Borsa), cât si statiunea balneara de importanta nationala, Sângeorz Bai.

Localitati si puncte de acces
Orasul Borsa (665 m alt., asezat pe Valea Viseului, înglobeaza Baile Borsa(sau Baia Borsa), satele Gura Repedei, Poiana Borsa, Fântâna. Acesta este strajuit în sud de dealurile piemontane ale Borsei (Purcaret, Gruieti, Brustur) iar în nord de dealurile Între Râuri, Custurelor, Preluca Marului, Bârt.Accesul din interiorul orasului spre crestele Muntilor Rodnei se face prin Valea pârâului Pietrosu, pe versantul estic al Piciorului Mosului, traseul urcând la Lacul Iezer, statia meteorologica, având ca puncte de maxim interes Vf. Pietrosu si Taurile Buhaescului. O alta cale de acces mai este pe Valea Repedea spre Vf Cormaia, prin Tarnita „La Cruce”.

Complex turistic Borsa (845 m alt.) dispune de un minunat peisaj natural. Spre sud se ridica Piatra Rea, spre vest domina abruptul Fata Meselor, cu Vf. Fata Mesei (1771 m) si Vf. Buza Muntelui (1663 m), spre est rasare Vf. Stiol – 1611 m alt, iar la nord se înalta Dealurile Fruntea lui Bârtu (1440 m); Fata Strâm


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org