Referat - Marele razboi II

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
300
Etichete
marele, razboi
Descarcari
204
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Marele razboi

Cauzele primului razboi mondial trebuie cautate in secolul al XIX-lea- perioada extrem de importanta atât din punct de vedere economic cat si din punct de vedere social, ideologic si politic. Mai întâi de toate in acest interval de timp s-a încheiat prima perioada a capitalismului industrial(1789-1871) caracterizata prin începuturile, maturizarea si puternica dezvoltare a capitalismului si a început a doua perioada (1871-1917) in care au fost create printr-o dezvoltare relativ pasnica a capitalismului, premisele trecerii de la capitalismul premonopolist la cel monopolist. De aceea caracteristica dominanta a ultimului sfert al secolului al XIX-lea si începutul secolului al XX-lea a fost cresterea gigantica a productiei industriale. Datele statistice de mai jos sunt edificatoare in acest sens:

Si oare care alta ar putea fi cauza principala a noilor rivalitati daca nu chiar lupta pentru putere a Marilor Puteri bazata pe dezvoltarea economica uimitoare de-a lungul secolului al XIX-lea. Astfel pana in 1914 puterile s-au concentrat in doua aliante opuse. Pe o parte a baricadei se aflau Puterile Centrale, in frunte cu Germania si Austro-Ungaria. La început si Italia se afla de aceasta parte dar cu trecerea timpului legaturile s-au racit, insa s-au întarit relatiile de apropiere cu Bulgaria si Turcia. De partea cealalta se aflau Franta si Rusia, Marea Britanie nefiind angajata in totalitate in acest conflict, fiind simpatizantul lor.



Punctele tari si slabe ale organizarii sociale, politice si militare ale tarilor aliate au avut un rol esential in desfasurarea conflictelor ulterioare. Germania devenise cea mai mare putere militara a Europei. Tendinta ei de a o sparge suprematia navala a Marii Britanii a produs tensiuni mari intre cele doua tari. Imperiul Austro-Ungar era caracterizat de nemultumirea si de agitatia nationalitatilor, tinute cu greu intr-un stat unitar.
Marea Britanie, industrializata cu mult înaintea celorlalte state, domina un imperiu d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org